USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Словаччина обирає президента: Стартував другий тур виборів між проросійським і прозахідним кандидатами

У першому турі голосування лідером став прозахідний кандидат Іван Корчок
Словаччина

Прапор Словаччини

Джерело: відкриті джерела

6 квітня у Словаччині проходить другий тур президентських виборів. На посаду глави держави претендують два кандидати: спікер парламенту Петер Пеллегріні від керівної проросійської коаліції Роберта Фіцо та ексміністр закордонних справ Іван Корчок, який переміг у першому турі виборів і якого ще відносять до прозахідних кандидатів пише Аktuality.sk.

Виборчі дільниці відкрили о 07:00, а закриють о 22:00.

"За перебігом виборів і громадським порядком на вулицях країни стежить збільшена кількість поліцейських. Також правоохоронці охороняють виборчі дільниці, щоб їх не пошкодили", - йдеться у повідомленні.

Як відбувається голосування

Спочатку виборці отримують бюлетень від членів окружної виборчої комісії, які засвідчують документ своїм підписом.

Далі за завісою громадяни можуть обрати лише одного кандидата на бюлетені, порядковий номер якого потрібно обвести.

А після цього бюлетень  слід помістити в конверт. І тільки тоді опустити його в урну.

Як минув перший тур

24 березня в країні провели перший тур президентських виборів. За результатами першого туру Іван Корчок набрав 42% голосів, тоді як Петер Пеллегріні посів друге місце із 37%.

Через те, що тоді жоден кандидат не здобув абсолютної більшості (понад 50%), у Словаччині організували другий тур голосування.

Також третє місце в першому турі посів колишній міністр юстиції та суддя Штефан Гарабін. Політик відомий тим, що відкрито став на бік РФ у війні з Україною. 

До речі, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо взимку оскандалився через висловлювання про Україну. Посадовець заявляв, що Києву варто відмовитися від частини захопленої території, щоб "закінчити війну". А ще раніше говорив, що його країна має підготуватися до періоду після закінчення війни в Україні та до нормалізації словацько-російських відносин.

Читайте також:
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України
Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо
Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати
У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол