USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Президентом Словаччини став проросійський Петер Пеллегріні

Словацькі політичні оглядачі називають Пеллегріні поміркованішим порівняно з премʼєр-міністром країни Фіцо
Пеллегріні
Петер Пеллегріні
Джерело: відкриті джерела

У суботу, 6 квітня, у Словаччині відбувся другий тур президентських виборів. Президентські перегони виграв проросійський політик Петер Пеллегріні, повідомляють місцеві ЗМІ.

Спікер парламенту Петер Пеллегріні від керівної проросійської коаліції Роберта Фіцо Петер Пеллегріні набрав понад 53,12% голосів.

А колишній міністр закордонних справ Іван Корчок 46,87% голосів. Політик уже визнав свою поразку і заявив, що розчарований результатом.

Що кажуть про Пеллегріні

Петеру Пеллегріні 48 років, він – лідер лівої партії "Голос", яка входить до коаліції разом з партією премʼєр-міністра Роберта Фіцо "Курс – соціальна демократія".

Новообраний президент співпрацював з проросійським премʼєром, зокрема був віцепремʼєром у його уряді у 2016–2018 роках, потім входив у партію "Курс". Роберт Фіцо підтримував кандидатуру Пеллегріні на виборах. З 15 березня 2018 року до 20 березня 2020 року Пеллегріні обіймав посаду прем'єр-міністра Словаччини.

Після перемоги на виборах Пеллегріні доведеться скласти повноваження лідера його партії "Голос". За такого сценарію існує велика ймовірність, що ця партія просто зіллється з партією Роберта Фіцо Smer-SD, і тоді Фіцо впритул наблизиться до повного контролю над парламентською більшістю, пишуть словацькі медіа.

"Після того, як Зузана Чапутова (чинна президентка, – ред.) піде у відставку в червні, в Словаччині більше не залишиться жодного високопосадовця, хто б беззастережно підтримував військову підтримку Києва і його зусилля із силової оборони від російської агресії", – припускають журналісти.

Натомість українські журналісти стверджують, що перемога Пеллегріні, коаліційного партнера антиукраїнського прем’єра Роберта Фіцо, може дозволити йому консолідувати владу в одних руках. До прикладу, як в його угорського колеги Віктора Орбана.

Погляди Пеллегріні стосовно України

У лютому 2024 політик заявив, що після двох років війни "варто було б спробувати створити можливості для дипломатичного рішення".

"Ми всі стоїмо за Україну та засуджуємо Росію як агресора. З іншого боку, після двох років війни, після того, як багато надали допомоги минулого року, наразі перебуваємо в глухому куті і не бачимо вирішення цього конфлікту… Варто було б спробувати створити можливості для дипломатичного рішення, я не впевнений у військовому рішенні без допомоги дипломатії. І боюся, що якщо не спробуємо вирішити це дипломатичним шляхом, через рік ми знову тут зустрінемося і будемо констатувати, що Україна втратила ще кілька десятків тисяч життів", – зазначав Пелленріні.

Також під час дебатів кандидат на пост президента Словаччини також закликав до "негайного припинення вогню та початку мирних переговорів" Росії та України.

А після того, як на парламентських виборах у Словаччині переміг Роберт Фіцо, новообраний премʼєр виступив за припинення підтримки України зброєю, своєю чергою Пеллегріні дотримувався дещо іншої позиції. Політик казав, що влада Словаччини вирішила не розривати приватні військові контракти, які уклали з Україною.

Тим часом уже на початку квітня, перед другим туром виборів, сам Пеллегріні виступав проти вступу України до НАТО, проти постачання Україні зброї. Та й загалом мав суперечливі погляди, писали західні ЗМІ.

Разом з тим, словацькі політичні оглядачі називають Пеллегріні поміркованішим порівняно з Фіцо. І кажуть, що політик не є ні проросійською, ні антиукраїнською фігурою.

Читайте також:
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України
Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо Словаччина підтримує вступ України до ЄС і допоможе з розмінуванням, – Фіцо
Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати Разумков про вибори: Треба спочатку зробити так, щоб перемогла українська армія, а потім депутати
У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол У Польщі найбільше голосів на виборах до місцевих рад здобула опозиція, – екзит-пол