USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Раді зареєстрували третій альтернативний законопроєкт про мобілізацію

Разумков пропонує зберегти призовний вік на рівні 27 років
Мобілізація

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Народний депутат Дмитро Разумков зареєстрував альтернативний (вже третій) законопроєкт щодо мобілізації.

Документ пропонує розширити перелік підстав для звільнення від проходження базової військової служби та зберегти вік мобілізації на рівні 27 років.

Основні положення альтернативного законопроєкту:

  • Вік мобілізації зберегти на рівні 27 років.
  • Закріпити на рівні закону гарантовану щорічну відпустку для військовослужбовців.
  • Базова загальновійськова підготовка і базова військова служба проводяться через пів року після припинення або скасування воєнного стану. До того ж вона не може тривати під час можливого наступного воєнного стану понад 12 місяців.
  • Демобілізація (за власним бажанням) військовослужбовців, які під час дії воєнного стану вислужили не менше ніж 24 місяці, з яких вісім місяців у зоні бойових дій.
  • Розширити перелік підстав для звільнення від проходження базової військової служби.
  • Після оголошення мобілізації чи її продовження громадянин зобов’язаний з’явитись до ТЦК виключно у разі отримання повістки.
  • Збереження чинних на сьогодні підстав відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.
  • Виключено вимогу до громадян віком від 18 до 60 років мати постійно при собі військово-обліковий документ.
  • Повістки вручаються виключно особисто у спосіб, що дозволяє ідентифікувати особу. Тобто не через електронну пошту чи електронний кабінет.
  • Електронний кабінет призовника/військовозобов’язаного/резервіста реєструє держава, відомості, необхідні для доступу до електронного кабінету надаються громадянину шляхом вручення повістки.
  • Грошове забезпечення військових повинно бути закріплено на законодавчому рівні.
  • Передбачено пільгову вислугу років: один місяць служби за три місяці.
  • Одноразова грошова допомога сім’ям загиблих військових у розмірі 15 мільйонів гривень закріплюється на рівні закону з можливістю донарахування до цієї суми тим, хто до 2022 року отримав допомогу в меншому розмірі.
  • Виключити статтю про "тимчасові міри, які можуть бути запроваджені до громадян під час проведення мобілізації", оскільки її норми порушують Конституцію України.
  • Виключити норми, які перекладають на органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації, поліцейських та роботодавців функції ТЦК.
  • У бізнесу можна вилучати не більше ніж 30% транспорту, а на ФОП взагалі не поширюється норма про можливість вилучення транспорту.
  • Квота на бронювання працівників патронатної служби у 25% і в органах місцевого самоврядування у 30%.
  • Врегулювання питання дострокового присвоєння чергового військового звання, зокрема, надання можливості у виняткових випадках достроково надавати звання втретє.
  • Зняти обмеження на вступ до державної служби, поліції та прокуратури лише за умови досвіду військової служби. 

Передісторія

Новий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив законопроєкт.

Адвокатка в ефірі UWN зазначила, що новий законопроєкт передбачає порушення конституційних прав громадян України.

Forbes із посиланням на одного з депутатів зі "Слуги народу" повідомив, що документ ще можуть відправити на доопрацювання.

Представник Сухопутних військ Володимир Фітьо теж заявляв, що законопроєкт потребує доопрацювання.

Згодом з’явилися ще два альтернативних законопроєкти.

Антикорупційний комітет Ради дійшов висновку, що урядовий проєкт закону містить корупційні ризики. У науково-експертному висновку до документа зокрема зазначається, що із проєкту не зрозуміло, яким чином визначатиметься, хто із військовозобов’язаних осіб, які працюють в органах державної влади, підлягатимуть бронюванню. А також не встановлені критерії, за якими має бути надано таке бронювання.

Фактично функція з визначення відповідних осіб покладатиметься на керівника такого органу, а отже може містити корупційні ризики.

Комітет із соціальної політики Ради рекомендує доопрацювати документ з урахуванням альтернативних. Крім того, рекомендується розробити окремий законопроєкт про звільнення строковиків. 

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат