USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Пентагоні спростували чутки про утилізацію "непридатних" ракет ATACMS

Інформацію щодо можливої утилізації ракет перевірили після відповідної публікації у ЗМІ
HIMARS та ATACMS

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Речник Міноборони США Патрік Райдер під час брифінгу спростував чутки щодо утилізації ракет ATACMS, у яких закінчується термін придатності.   

На початку січня американське видання Newsweek написало, що на складах Пентагона є різні типи систем ATACMS і сотні ракет до них різного радіуса дії, які підлягають утилізації.

На цю інформацію відреагували в американському Міністерстві оборони.

"Я бачив ці повідомлення в пресі. Ми перевірили це і це неправда. Ці повідомлення не відповідають дійсності", – заявив речник Пентагона Пет Райдер.

При цьому він не уточнив, чи передадуть ці ракети ЗСУ.

Як зазнає видання DW, за словами Деніела Райса, який був спеціальним радником головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, немає жодних занепокоєнь щодо строку придатності цього типу ракет – вони дієздатні. Зі складів їх вилучають для заміни на сучаснішу та ефективнішу зброю. Водночас він наголосив, що ці ракети могли б мати вирішальне значення для військових зусиль України.

"Інші експерти, до яких звернулося видання, зокрема колишній командувач армією США в Європі Бен Ходжес, також підтвердив, що зброя з простроченим терміном використання – цілком придатна. На їхню думку, замість того, щоб витрачати державні гроші на утилізацію, доцільніше було б відправити її в Україну", – йдеться у матеріалі.

Що відомо про ATACMS?

Це тактична балістична ракета класу "земля–земля", яку виробляє американська компанія Lockheed Martin.

Головна причина, чому Україна не вперше просить США про поставку цих ракет, – дальність. Дальність застосування ATACMS – до 300 км.

ATACMS можуть бути випущені з реактивних систем залпового вогню, таких як M270 MLRS та M142 HIMARS. Експлуатацію MGM-140A ATACMS розпочали в січні 1991 року. 

Новини за темою: Використання Україною ракет ATACMS: В ISW проаналізували наслідки для РФ

Раніше представник Пентагона Патрік Райдер заявив, що балістичні ракети ATACMS, які передали Києву, застосовуватимуть винятково "в межах суверенної України".

Читайте також:
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії