USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна використовуватиме ракети ATACMS тільки у межах своєї території, – Пентагон

Скільки саме ракет ATACMS Сполучені Штати Америки передали Україні, не повідомляють
HIMARS та ATACMS

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Представник Пентагона генерал Патрік Райдер заявив, що балістичні ракети ATACMS, які передали Києву, застосовуватимуть винятково "в межах суверенної України". Про це речник сказав під час брифінгу.

"ATACMS, як і всі інші системи та обладнання, які ми поставили, підкріпили запевненнями, що зброю використовуватимуть у межах суверенної України з метою повернути та захистити суверенну українську територію", – прокоментував Райдер.

Водночас відмовився уточнити, скільки саме ракет ATACMS Сполучені Штати Америки передали Україні.

За словами військового, Пентагон найближчим часом продовжить консультації з Києвом, а також союзниками та партнерами. Робитимуть це для того, аби забезпечити Україну всім необхідним для захисту від російської агресії".

Що передувало?

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували, які наслідки для росіян матиме можливість України використовувати далекобійні ракети ATACMS. Експерти вважають, що це становитиме загрозу для авіації РФ та ворожих складів боєприпасів у тилу, йдеться у звіті.

Фахівці кажуть, що Україна вперше застосувала надані Сполученими Штатами Америки ракети великої дальності ATACMS для удару по російських цілях на своїх окупованих територіях 17 жовтня.

Напередодні цю інформацію також підтвердив президент Володимир Зеленський. Глава держави заявив у зверненні, що ATACMS "добре себе зарекомендували", але прямо не підтвердив їхнього використання під час цих ударів.

Що таке ATACMS

Це тактична балістична ракета класу "земля-земля", яку виробляє американська компанія Lockheed Martin.

Головна причина, чому Україна не вперше просить США про поставку цих ракет, – дальність. Дальність застосування ATACMS – до 300 км.

ATACMS можуть бути випущені з реактивних систем залпового вогню, таких як M270 MLRS та M142 HIMARS. Експлуатацію MGM-140A ATACMS розпочали в січні 1991 року. 

Новини за темою: Негайно надати Україні ракети ATACMS: У Конгрес США внесли резолюцію
Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні