USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Використання Україною ракет ATACMS: В ISW проаналізували наслідки для РФ

Експерти припускають, особливо буде "непросто для російських вертольотів", які тривалий час діяли на відносно невеликих ділянках фронту
HIMARS та ATACMS

HIMARS та ATACMS

Джерело: відкриті джерела

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували, які наслідки для росіян матиме можливість України використовувати далекобійні ракети ATACMS. Експерти вважають, що це становитиме загрозу для авіації РФ та ворожих складів боєприпасів у тилу, йдеться у звіті.

Фахівці кажуть, що Україна вперше застосувала надані Сполученими Штатами Америки ракети великої дальності ATACMS для удару по російських цілях на своїх окупованих територіях 17 жовтня.

Напередодні цю інформацію також підтвердив президент Володимир Зеленський. Глава держави заявив у зверненні, що ATACMS "добре себе зарекомендували", але прямо не підтвердив їхнього використання під час цих ударів.

Пізніше того ж дня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний показав перше застосування ракет ATACMS українськими захисниками.

Тож в Інституті вивчення війни вважають, що, ймовірно, США передали системи ATACMS таємно, аби забезпечити українським силам оперативну несподіванку. А загальний шок у російському інформаційному просторі свідчить про те, що Україна досягла бажаного ефекту.

Новини за темою: Американські сенатори звернулися до Байдена з вимогою негайно передати Україні ATACMS

"Вірогідне розосередження російських літаків на аеродромах по всій окупованій Україні і переміщення авіаційних засобів далі від лінії фронту, швидше за все, порушить підтримку російською авіацією оборонних зусиль і локальних наступальних операцій. Перебазування літаків на аеродроми, розташовані далі в тилу, може вплинути на час простою російської авіації, необхідний для підтримки операцій", – зауважують експерти.

І припускають, особливо буде "непросто для російських вертольотів", які тривалий час діяли на відносно невеликих ділянках фронту, щоб послабити наступаючі механізовані сили України на початку контрнаступу в червні і липні 2023 року.

Розпорошення авіаційних засобів на більшій кількості аеродромів також, ймовірно, створить для Повітряно-космічних сил Росії більші проблеми з координацією і підтримкою операцій.

Поява ракет великої дальності становить значну загрозу для ворожих складів боєприпасів у тилових районах. Також, ймовірно, змусить російське командування обирати між укріпленням існуючих складів і подальшим розосередженням складів по всій території окупованої України.

Що таке ATACMS

Це тактична балістична ракета класу "земля-земля", яку виробляє американська компанія Lockheed Martin.

Головна причина, чому Україна не вперше просить США про поставку цих ракет, – дальність. Дальність застосування ATACMS – до 300 км.

ATACMS можуть бути випущені з реактивних систем залпового вогню, таких як M270 MLRS та M142 HIMARS. Експлуатацію MGM-140A ATACMS розпочали в січні 1991 року. 

Характеристики

Довжина – 3,96 м (ATACMS MGM-140A та MGM-140B); 4,00 м (MGM-164B та MGM-168A);
Діаметр ракети – 0,61 м;
Розмах крил – 1,4 м;
Маса: 1670 кг – ATACMS MGM-140A; 1320 кг – MGM-140B;
Дальність стрільби: 165 км – ATACMS MGM-140A; 300 км – MGM-140B; 140 км – MGM-164A; 270 км – MGM-168A.

Новини за темою: Негайно надати Україні ракети ATACMS: У Конгрес США внесли резолюцію
Читайте також:
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині