USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У NASA показали, як чорна діра поглинає зірку

Коли зірка наближається занадто близько до чорної діри, гравітаційні сили створюють інтенсивні припливи
діра
Скріншот з відео
Джерело: скріншот

За допомогою обсерваторії Neil Gehrels Swift вчені виявили чорну діру, яка неодноразово поглинала зірку, схожу на Сонце. Фіксація такої події стала можливою завдяки новому методу аналізу даних рентгенівського телескопа супутника (XRT), інформують в NASA.

Астрофізик з Університету Лестера у Великій Британії та член команди Swift очолював дослідження зірки та її "голодної" чорної діри під загальною назвою Swift J023017.0+283603. 

"Коли зірка наближається занадто близько до чорної діри, гравітаційні сили створюють інтенсивні припливи і розбивають її на потік газу. Передній край обертається навколо чорної діри, а задній – виходить за межі системи. Це астрономічне явище зветься припливним руйнуванням", – кажуть вчені.

Науковці бачать діри як спалахи багатохвильового світла – вони виникають, коли уламки зіштовхуються з диском матеріалу, який уже обертається навколо чорної діри. Останнім часом дослідники вивчають варіації цього явища, яке називають частковими або повторюваними припливними руйнуваннями.

Що це за процес?

Так, назва цілком відображає суть, адже у цьому випадку орбітальна зірка проходить поблизу чорної діри, зірка випирає назовні, викидає матеріал, але все одно виживає.

Новини за темою: Індійська космічна станція вийшла на орбіту Місяця

Такий процес триває до тих пір, поки вона не втратить занадто багато газу та врешті-решт розпадеться. Системи зірок і чорних дір із певними характеристиками разом створюють широкий спектр поведінки для класифікації.

Swift J0230 вперше зафіксували 22 червня 2022 року за допомогою XRT. Вона розташована на відстані понад 500 млн світлових років. XRT Swift фіксував по дев'ять спалахів кожні кілька тижнів з моменту виявлення.

Дослідники припускають, що бачать повторювані припливні руйнування сонцеподібної зірки, яка обертається навколо чорної діри з масою у 200 тисяч разів більшу за масу Сонця. За оцінками вчених, зірка втрачає близько трьох земних мас свого матеріалу під час кожного припливу.

Новини за темою: Космічний туризм: SpaceX відправила на МКС трьох людей. Серед них – жінка з Саудівської Аравії
Читайте також:
Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження