USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В МЗС роз'яснили, чи є наразі проблеми з виготовленням закордонних паспортів для українців

Українські посольства та консульства продовжують видавати паспорти в штатному режимі
паспорт
Джерело: відкриті джерела

В ЗМІ ширилась інформація, що через закінчення договору з поліграфкомбінатом "Україна" у Міністерства закордонних справ виникли затримки з наданням послуг з оформлення українських паспортів за кордоном. Втім, в МЗС кажуть, що призупинення друку закордонних паспортів для міністерства не було. Про це заявив речник відомства Олег Ніколенко.

"Деякі ЗМІ опублікували новину про призупинення друку закордонних паспортів для МЗС через нібито відсутність договору із поліграфкомбінатом "Україна". Ця інформація не відповідає дійсності", – йдеться в повідомленні. 

Ніколенко зазначив, що 8 червня Міністерство закордонних справ та поліграфкомбінат "Україна" уклали новий договір на виготовлення 115 тис. паспортів громадянина України для виїзду за кордон. 

Новини за темою: В Україні розширили проєкт одночасного оформлення документів: У послугу додали закордонний паспорт для дітей

Вже 9 червня на замовлення МЗС була надрукована та відвантажена перша партія в 41 тис. паспортів, додав речник. 

"Наразі відбувається відправлення цих паспортів за кордон для видачі нашим громадянам в українських закордонних дипломатичних установах. Українці, які перебувають за кордоном, можуть перевірити статус виготовлення свого паспорта на сайті passport.mfa.gov.ua", – розповів речник міністерства.

Новини за темою: В Україні частину закордонних паспортів визнали недійсними

Що цьому передувало

Директорка державного підприємства Тетяна Бондаренко в коментарі LIGA.net повідомила, що відвантаження паспортів, замовником яких виступає Міністерство закордонних справ, було зупинено з 21 квітня 2023 року у зв'язку із закінченням договору з МЗС. А новий договір укладали з затримкою через нестачу коштів у відомства, стверджує вона.

Бондаренко також додала, що Кабінет міністрів виділив кошти МЗС із резервного фонду державного бюджету (постанова від 19 травня 2023 року №503). З урахуванням виділеного кошторису поліграфкомбінат "Україна" підготував договір, який передано на підпис Міністерству закордонних справ.

Спрощення процедури відновлення паспортів

Кабінет міністрів України на своєму засіданні 6 червня ухвалив постанову про спрощене оформлення паспортних документів для громадян, в тому числі тих, які тимчасово перебувають за кордоном.  

Відтепер Державна міграційна служба, її територіальні органи (підрозділи), закордонні дипломатичні установи матимуть безпосередній доступ до Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Таким чином ці органи отримуватимуть відомості про державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження у формі витягу з цього реєстру.

Прийнята новація дозволить таким українцям швидше відновити паспортні документи. Також це оптимізує роботу державних органів, адже істотно скоротиться час обробки запитів на отримання паспортів.

Читайте також:
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович