USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Угорщина видаватиме українцям посвідки на проживання навіть з протермінованими паспортами

Водночас ця норма не поширюється на процедури отримання громадянства Угорщини
прапор Україна Угорщина
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Уряд Угорщини видав указ, згідно з яким громадяни України зможуть отримати посвідку на проживання навіть з протермінованим паспортом.

Згідно з документом, посвідчення особи за кордоном вважатиметься дійсним під час дії та протягом пів року після завершення запровадженого в Угорщині надзвичайного стану. Тобто буде чинним і протермінований закордонний паспорт, на основі якого і видаватимуть посвідку на проживання.

Однак ця норма не поширюється на процедури отримання громадянства Угорщини.

Чому в Угорщині оголошено надзвичайний стан?

Нагадаємо, що вперше його оголосили 11 березня 2020 року через пандемію коронавірусу, а згодом у травні 2022-го – через війну в Україні.

Як Угорщина ставиться до війни в Україні?

Прем’єр Віктор Орбан неодноразово "прославлявся" своїми проросійськими заявами.

Зокрема він казав, що Угорщина накладе вето на можливі санкції Європейського Союзу проти ядерної енергетики РФ, а також блокував пакети допомоги Україні.

Влада країни також заборонила транзит зброї для ЗСУ через свою територію, адже нібито турбується про безпеку етнічних угорців на Закарпатті.

Крім того, Орбан на зустрічі з журналістами у Будапешті виклав свою позицію щодо поточної ситуації російсько-української війни, з якої випливає, що він не вірить у перемогу України та вважає, що вона поступово перетворюється в некеровану руїну.

До того ж Угорщина неодноразово заїкалася про статус Закарпаття. Зокрема, у листопаді 2022 року лідер угорської ультраправої партії Mi Hazank Ласло Тороцкаї побажав Польщі з нагоди Дня незалежності знов мати спільний кордон з Угорщиною та опублікував провокативне фото, зроблене після захоплення Будапештом Закарпаття 1939 року, де поляк та угорець тиснуть руку біля прикордонного стовпа.

Також у скандал потрапляв прем'єр країни Віктор Орбан, який прийшов на футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображено карту "Великої Угорщини" з частинами сусідніх держав у її складі.

Крім того, угорський уряд минулого року теж пішов на провокацію, опублікувавши відео із закликом до мирних переговорів, на якому показали мапу України без Автономної Республіки Крим.

Читайте також:
ЄС знайшов юридичну лазівку, щоб обійти вето Угорщини на підтримку України ЄС знайшов юридичну лазівку, щоб обійти вето Угорщини на підтримку України
У Будапешті тисячі людей вийшли проти політики Орбана щодо ЛГБТ У Будапешті тисячі людей вийшли проти політики Орбана щодо ЛГБТ
В Україні цьогоріч збільшилася кількість випадків домашнього насилля В Україні цьогоріч збільшилася кількість випадків домашнього насилля
Понад 70% українців підтримують рівні права для ЛГБТ: Результати опитування Понад 70% українців підтримують рівні права для ЛГБТ: Результати опитування