USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Китаї чиновникам заборонили використовувати iPhone

Останніми тижнями керівництво давало такі вказівки урядовцям у чат-групах або під час зустрічей на робочому місці
китайці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Китайська влада наказала чиновникам центральних урядових установ не використовувати iPhone від американської компанії Apple та інші пристрої іноземних марок для роботи, а також не приносити їх в офіс. Про це пише Reuters.

За даними журналістів, останніми тижнями керівництво давало такі вказівки урядовцям у чат-групах або під час зустрічей на робочому місці. Але наразі незрозуміло, як широко розповсюджувалися такі накази.

"Такий крок показує, що Пекін "не помилує" жодну американську компанію у спробах зменшити свою залежність від американських технологій. Заборону ввели перед заходом Apple наступного тижня, який буде присвячений запуску нової лінійки iPhone і може спричинити занепокоєння серед іноземних компаній, які працюють у Китаї, оскільки китайсько-американська напруженість посилюється", – вважає низка місцевих аналітиків.

На думку експертів, рішення не матиме негайного впливу на прибутки з огляду на популярність iPhone у Китаї. Адже країна є одним із найбільших ринків Apple, на який припадає майже п’ята частина доходу компанії. 

Що відомо

Понад десять років Китай намагається зменшити залежність від іноземних технологій, просячи державні компанії, зокрема й банки, перейти на місцеве програмне забезпечення. Також КНР сприяє внутрішньому виробництву напівпровідникових мікросхем.

Пекін активізував цю кампанію у 2020 році, коли китайська влада запропонувала зменшити залежність від закордонних ринків і технологій через занепокоєння щодо безпеки даних.

Новини за темою: Китайські хакери зламали державні й індивідуальні облікові записи електронної пошти, - АР

Напруженість між Китаєм і США залишається високою. Вашингтон працює з союзниками, щоб заблокувати доступ Пекіна до життєво важливого обладнання, необхідного для підтримки конкурентоспроможності його індустрії чіпів. Натомість КНР обмежує постачання відомих американських фірм, включно з виробником літаків Boeing.

Китайська техніка допомогла росіянам будувати укріплення на окупованих територіях

Китайський експорт до Росії різко зріс з минулого року, особливо в частині екскаваторів та іншої техніки, які використовуються окупантами для риття траншей та укріплення на окупованих територіях України. Про це пише Wall Street Journal з посиланням на торговельні дані. 

Загальний обсяг торгівлі Китаю з Росією за перші сім місяців 2023 року зріс на 36%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, – до 134 млрд доларів. Пекін постачає Москві цілу низку товарів, зокрема й такі, що мають потенційне військове застосування, як мікрочіпи і екскаватори для копання траншей.

Читайте також:
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі
TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах
Російські війська можуть використовувати супутникові системи, виготовлені в Україні, – розслідування Російські війська можуть використовувати супутникові системи, виготовлені в Україні, – розслідування
Китайські хакери зламали базу даних Міноборони Великої Британії Китайські хакери зламали базу даних Міноборони Великої Британії