USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Китайська техніка допомогла росіянам будувати укріплення на окупованих територіях

За цей період китайський експорт до Росії зріс на 73%, навіть попри те, що загальний експорт Китаю впав на 5%
китай обладняння для рф
Джерело: Politico

Китайський експорт до Росії різко зріс з минулого року, особливо в частині екскаваторів та іншої техніки, які використовуються окупантами для риття траншей та укріплення на окупованих територіях України. Про це пише Wall Street Journal з посиланням на торговельні дані. 

Загальний обсяг торгівлі Китаю з Росією за перші сім місяців 2023 року зріс на 36%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, – до 134 млрд доларів. Пекін постачає Москві цілий ряд товарів, зокрема й такі, що мають потенційне військове застосування, як мікрочіпи і екскаватори для копання траншей.

За цей період китайський експорт до Росії зріс на 73%, навіть попри те, що загальний експорт Китаю впав на 5%. За оцінками Банку Фінляндії, КНР зараз є джерелом від 45% до 50% російського імпорту, порівняно з 25% до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Новини за темою: Китай таємно надсилає до Росії військове обладнання, – Politico

Західні санкції обмежили доступ РФ до багатьох товарів західного виробництва, тож китайські компанії заповнили цю прогалину власною продукцією – автомобілями, електронікою, продуктами харчування, тютюном, металами, смартфонами та іншими споживчими товарами. Від цього виграє і Китай, особливо коли економіка країни стикається з низкою викликів, зокрема зі зниженням попиту з боку країн Заходу.  

Китайські компанії постачали до Росії комп'ютерні чіпи, деталі для реактивних винищувачів, а також технології навігації і глушіння. У доповіді, опублікованій минулого місяця Управлінням директора національної розвідки США, також йдеться про те, що Пекін допомагає Москві уникати санкцій і купувати технології військового призначення. 

Примітно, що рівно рік тому російський імпорт китайської землерийної техніки почав різко зростати. За перші сім місяців року Китай продав Росії майже вдвічі більше фронтальних навантажувачів і більш ніж втричі більше екскаваторів, ніж за той же період роком раніше.

Новини за темою: Росія та Китай вперше в історії направили найбільшу флотилію кораблів до берегів США, – WSJ

За словами старшого наукового співробітника Атлантичної ради Джозефа Вебстера, це свідчить про те, що Кремль використовує деякі з них для зведення укріплювальних споруд у війні проти України.

"Китайські компанії уможливили будівництво російських укріплень в Україні, – сказав він. – Це не збіг, саме тоді (рік тому, – ЕП) російські війська дійсно почали окопуватися, коли вони почали відступати".

Губернатор Сахалінської області Росії Валєрій Лімаренко у червні передав нові екскаватори китайського виробництва окупаційним військам на сході України, про це свідчить відео, розміщене на його каналі в Telegram.

Крім того, китайський експорт автомобілів до Росії також різко зріс після того, як на початку минулого року поставки з Європи майже припинилися. За перші шість місяців цього року Китай експортував до Росії понад 341 тис. автомобілів, що майже вшестеро більше, ніж у першій половині 2022 року. 

Раніше 

Китайська державна компанія Poly Technologies у 2022 році щонайменше двічі здійснювала постачання в Росію великих партій бездимного пороху для виробництва патронів.

Барнаульський патронний завод у РФ отримав із Китаю порох, якого достатньо для виробництва щонайменше 80 млн патронів.

Постачання було здійснено державною компанією Poly Technologies, щодо якої США раніше ввели санкції за поширення ракетних технологій і надання підтримки Ірану.

Ці дані "знову порушують питання про роль Китаю в підтримці Росії, яка веде загарбницьку війну в Україні".

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція