USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Києві затримали бізнесмена, який разом з родичкою транслював кремлівську пропаганду на т.о. Луганщині

Під час обшуків за місцем проживання затриманого у столиці виявили понад 7,5 млн гривень
Фейки Росії

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України затримала у Києві власника інтернет-провайдера, який надає послуги на тимчасово окупованій частині Луганщини та співпрацює з окупантами. Про це повідомили в пресслужбі відомства.

За матеріалами слідства, чоловік систематично сплачує "податки" до "бюджету" окупаційної адміністрації РФ у тимчасово захопленому Луганську, чим фінансує російську агресію.

"Також компанія затриманого транслює у регіоні заборонені російські телеканали, які масово нав’язують місцевим наративи Кремля, насамперед про війну в Україні. Під час обшуків за місцем проживання затриманого у Києві виявили понад 7,5 млн гривень. На ці кошти, ймовірно отримані злочинним шляхом, наклали арешт", – розповіли правоохоронці.

Крім того, незаконну діяльність фігурант організував разом з близькою родичкою, яка проживає у т.о. Кадіївці, що на Луганщині. На місці ділки створили компанію-провайдер та "зареєстрували" в місцевій окупаційній адміністрації РФ та "Роскомнагляді" на території країни-агресора.

Наразі затриманому та його спільниці слідчі повідомили про підозру (провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, за попередньою змовою групою осіб).

Новини за темою: Українців попереджають про хвилю дезінформації про обмін полоненими від росіян

"Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності його спільниці, яка переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території України", – додали в СБУ.

Фейки від росіян

Російські пропагандисти в листопаді поширювали у мережі фейкові відео з військовим та політичним керівництвом України. Це ролики, створені нейромережами. Для таких відео окупанти найчастіше використовують представників влади чи військового командування, які нібито закликають українців битися між собою.

"Офіційно повідомляємо, що все воєнно-політичне керівництво України єдине, мета – перемога над ворогом – незмінна і жодний фейк, наскільки б технічно зробленим він не був, не вплине на її досягнення", – йдеться у повідомленні.

До того ж 2023 рік у Росії побив рекорд щодо кількості справ про "держзраду". З початку року до судів РФ, згідно з офіційними даними, надійшло не менше ніж 70 справ про держзраду, у 37 випадках суди вже ухвалили вироки й усі вони – обвинувальні. На думку експертів, така вражаюча кількість справ про держзраду – значною мірою результат провокацій з боку ФСБ.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 22–24 грудня 2023 року. Про це ми писали тут.

Новини за темою: Росія з усіх сил генерує істеричні фейки, однак вони не дають потрібних Кремлю результатів, – експерт

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"