USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Олів'є від Медведєва": Центр стратегічних комунікацій оприлюднив дайджест найпоширеніших наративів РФ

2023 рік у Росії побив рекорд щодо кількості справ про "держзраду"
фейки
Ілюстративне фото
Джерело: скріншот

2023 рік у Росії побив рекорд щодо кількості справ про "держзраду". З початку року до судів РФ, згідно з офіційними даними, надійшло не менше 70 справ про держзраду, у 37 випадках суди вже ухвалили вироки й усі вони – обвинувальні. На думку експертів, така вражаюча кількість справ про держзраду – значною мірою результат провокацій з боку ФСБ.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 22–24 грудня 2023 року.

"Головний аналітик війни" у листі очікування на покарання

Черговий пропагандист отримав (поки що заочно, – ред.) по заслугах в Україні. Вслід за Гаспаряном та Вітязєвою 22 грудня прокуратура Сумської області повідомила, що до 12 років позбавлення волі засуджено уродженця українського міста Суми блогера Юрія Подоляку.

"Я до свого строку в нацистській Україні точно не доживу. Тут, як у тому анекдоті про ішака та падишаха, або я раніше помру, або нацистський режим. Наше спільне мирне співіснування вже неможливе з низки причин, а тому… 12 років мені там дали, 112 або 212 років… Це вже не має жодного значення", – відреагував на це блогер.


Насправді. Подоляка – найкрупніший "ішак" серед пропагандистів, які вже встигли потрапити до "листа очікування" на покарання в Україні. Кількість підписників на його каналі – понад 2 млн 700 тисяч. Для порівняння, у Соловйова – 1 млн 271 тисяча. Раніше YouTube видалив канал Подоляки зі своєї платформи. (На той момент він зібрав понад мільйон підписників.)

"Зауважимо, саме Подоляка поширив в інформпросторі фейк про те, що одна з жінок, постраждалих під час обстрілу російськими військами пологового будинку в Маріуполі, – найнята акторка. Подоляку включено до "команди Путіна" на майбутніх перевиборах останнього. Разом з ним до команди прикомандировані "воєнкори" Олександр Коц та Ірина Куксенкова. Тож саме так путінські "воєнкори" наочно доводять злочинність самої Росії", – кажуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Другий "Су-дний день" російської авіації

23 грудня президент України Зеленський офіційно підтвердив, що Повітряні сили ЗСУ збили три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. Ще напередодні Z-канали написали, що ЗСУ вдалося збити відразу кілька російських літаків Су-34 на півдні України. За їхніми даними, українські військові застосували ЗРК Patriot. МО РФ, звісно, жодним чином не коментувало цю подію.

Новини за темою: Росія з усіх сил генерує істеричні фейки, однак вони не дають потрібних Кремлю результатів, – експерт

Насправді. Таке одночасне знищення групи ворожих літаків фактично є повторенням першого "Су-дного дня" російської авіації.

"У травні. Тоді, нагадаємо, у Брянській області протягом кількох годин було збито мінімум один Су-34, один Су-35, два рідкісні гелікоптери РЕБ Мі-8МТПР-1. Хоча за кількісними показниками одночасно збитих літаків тактичної авіації, грудневий результат ЗСУ перевершив травневий. Що вкотре доводить необхідність подальшого надання Україні ЗРК Patriot та іншої сучасної техніки", – пояснюють аналітики.

РФ чекає від ЮНЕСКО засудження кремлівського теракту

Очільник МЗС РФ Лавров вважає, що жодних фактів того, що Росія руйнує українську культурну спадщину, немає. Про це політик заявив на зборах комісії РФ у справах ЮНЕСКО. За його словами, Росія так і не дочекалася від ЮНЕСКО засудження теракту проти об’єкта всесвітньої спадщини – Московського Кремля.

Насправді. Нічого подібного й досі немає.

"Натомість ЮНЕСКО, починаючи з 24 лютого 2022 року, фіксує сотні випадків руйнування об’єктів культурної спадщини в Україні. Станом на грудень 2023 року організація підтвердила факт пошкодження 333 об’єктів культури, серед яких – 146 будівель історичного значення, 29 музеїв, 13 бібліотек, 125 релігійних об’єктів – церков, мечетей та синагог. Серед пошкоджених об’єктів є історичний центр Одеси, внесений до списку культурної спадщини ЮНЕСКО", – додають фахівці.

Чим страшний жарт Медведєва про 15 років за рецепт олів’є

І вказують ще про Медведєва.

"Можливо, й не варто було звертати увагу на його нібито дотепні пропозиції про внесення до Кримінального кодексу України доповнення: "приготування або підготовка до приготування олів’є" або оселедця під шубою, а також поширення рецептів цих салатів… карається позбавленням волі на строк три-сім років або штрафом у розмірі 1 млн гривень із вилученням предметів злочину". Спроба пожартувати виглядала б смішною, якби не була страшною", – йдеться в повідомленні.

Насправді. 2023 рік у Росії побив рекорд щодо кількості справ про "державну зраду". З початку року до судів РФ, згідно з офіційними даними, надійшло не менше 70 справ про держзраду, інформує правозахисний проєкт "Перший відділ".

Новини за темою: Як українці споживають інформацію про Україну за кордоном, - дослідження ОПОРА

"У 37 випадках суди вже ухвалили вироки, які всі є обвинувальними. У деяких процесах від моменту надходження справи до суду до винесення вироку пройшов лише місяць. Торік подібних вироків було вдвічі менше. На думку експертів, така вражаюча кількість справ про держзраду – значною мірою результат провокацій з боку ФСБ. Співробітники спецслужб знайомляться в мережі з незгодними з війною і починають листуватися з ними від нібито українців або росіян, які мають антивоєнні погляди", – описують одну зі схем провокації юристи.

При цьому реальна кількість справ щодо держзради може бути значно вищою, ніж пишуть офіційні дані.

"Тому жарт Медведєва про рецепт олів’є, за який можна отримати від 7–15 років, не смішний. Це реальність, в якій вже нині живуть росіяни. І це – один з рецептів сумнозвісної денацифікації, яку приготували для України такі як Медведєв", – коментують спеціалісти.

Як розпізнати ворожу ІПСО?

Росія намагається регулярно вчиняти інформаційні атаки для того, щоб роз'єднати українців і посіяти серед населення паніку. Про це в ефірі UWN заявив головний спеціаліст управління стратегічних комунікацій апарату головнокомандувача ЗСУ Тарас Дзюба.

За його словами, окупанти використовують для цього кілька джерел. Якщо пост в соціальній мережі відверто негативний і дискредитує владу, ЗСУ та будь-які ініціативи західних партнерів країни – це ІПСО.

"Окупанти впливають на стан нашого суспільства, тобто вони розуміють прекрасно, як і будь-які люди, які займаються інформаційною роботою в умовах війни, що суспільство за рік війни втомлюється, і ті наративи, які вносяться для того, щоб збільшити негатив і негативне відношення до всього того, що відбувається сьогодні, вони сприяють ворогу", – зазначив фахівець.

Новини за темою: Ukraine World News отримав подяку від Центру протидії дезінформації при РНБО
Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням