USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю

А співвласнику історичної будівлі вже повідомили про підозру
Садиба Зеленських
Садиба Зеленських
Джерело: Поліція Київської області

Представник власника знесеної нещодавно історичної садиби Зеленських у Києві заявив про їхню готовність відновити будівлю. Сторони погодилися підписати меморандум між власником, Департаментом охорони культурної спадщини та представниками громади, повідомляє пресслужба КМДА.

"Саме під контролем громади власник має повернути садибу до стану, в якому вона перебувала до пошкодження", – зауважила директорка Департаменту охорони культурної спадщини Марина Соловйова.

Посадовиця також зазначила, що жодних погоджень та дозволів Департамент охорони культурної спадщини КМДА не надавав і не мав надавати. Оскільки ця територія належить до центрального історичного ареалу. А надавати певні дозволи та погоджувати проєкти стосується компетенції Мінкульту.

Соловйова додала, що міська влада наполягає на проведенні всебічного розслідування "цього ганебного випадку зі знесенням історичної садиби".

"Місто наполягає, щоб правоохоронні органи зʼясували й оприлюднили всіх фігурантів, які стоять за процесом знищення будівлі. Винні повинні бути притягнені до відповідальності", - сказала очільниця Департаменту.

Співвласнику садиби Зеленських повідомили про підозру

Уже сьогодні стало відомо, що правоохоронці оголосили підозру власникові будівлі, за вказівкою якого у Києві знесли історичну будівлю кінця ХІХ століття.

В Офісі генпрокурора зазначили, що співвласника садиби підозрюють в умисному знищенні арештованого майна. Йому загрожує до двох років обмеження волі.

Також на техніку, яку використовували будівельники, наклали арешт. Готують підозри й іншим причетним.

Знесення садиби

Ввечері 19 липня у центрі Києві знесли садибу Зеленських - історичну будівлю кінця ХІХ століття. Розголосу події надали активісти, які й повідомили, що забудовники знесли садибу Малініна на колишній Тургенівській, щоб побудувати ЖК "Тургенев".

Садиба Малініна або садиба Зеленських збудована наприкінці XIX століття. Це одна з найстаріших будівель на вулиці Кониського та остання дерев'яна будівля вулиці. Входить до "Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту".

Слідчі Шевченківського управління поліції почали розслідувати кримінальне провадження за фактом умисного незаконного знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини. Всі обставини події ще встановлюють.

На знесення відреагував мер Києва Віталій Кличко. Очільник столиці розкритикував знесення стародавньої будівлі. І прокоментував, що будівлю знесли "швиденько після того, як в КМДА вирішили надати їй статус пам'ятки".

Читайте також:
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
За сприяння у вступі: У Києві на хабарі у дві тисячі доларів затримали проректора приватного вишу За сприяння у вступі: У Києві на хабарі у дві тисячі доларів затримали проректора приватного вишу
У Києві з 23 вересня діятимуть оновлені перепустки для проїзду під час комендантської години У Києві з 23 вересня діятимуть оновлені перепустки для проїзду під час комендантської години
Новий перегінний тунель і під'єднані контактні рейки: Роботи на синій гілці київського метро в процесі завершення Новий перегінний тунель і під'єднані контактні рейки: Роботи на синій гілці київського метро в процесі завершення