USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росіяни поширюють діпфейки з керівництвом України: Як розпізнати брехню, щоб не потрапити на гачок ворога

У мережі почали з'являтися змонтовані відеоролики за участі українських лідерів держави, які робить російська пропаганда
Фейки Росії

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Російські пропагандисти поширюють у мережі фейкові відео з військовим та політичним керівництвом України. Управління стратегічних комунікацій ЗСУ закликає не довіряти російській брехні.

Останнім часом росіяни почали частіше поширювати у мережі відеодіпфейки. Це ролики створені нейромережами. Для таких відео окупанти найчастіше використовують представників влади чи військового командування, які нібито закликають українців битися між собою.

"Офіційно повідомляємо, що все воєнно-політичне керівництво України єдине, мета – перемога над ворогом – незмінна і жодний фейк, наскільки б технічно зробленим він не був, не вплине на її досягнення", – йдеться у повідомленні.

Так, нещодавно у мережі з'явилося відео з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. На опублікованих кадрах він нібито закликає українців до "перевороту", а військових – "не підкорятися злочинним наказам влади". Крім цього, росіяни за допомогою штучного інтелекту створювали цілі сюжети про нібито відключення світла в Україні. Такі ролики поширювали у соцмережах.

Військові закликають громадян використовувати критичне мислення і довіряти лише перевіреним джерелам інформації. Щоб відрізнити діпфейк, потрібно перевірити, чи поширене у мережі сумнівне відео було опубліковане на офіційному джерелі. Якщо ні – то не варто поширювати російську брехню.

Що варто знати про діпфейк

Діпфейк – це відеопідробки, які були синтезовані нейромережами. У таких роликах на зображення чи відео накладають інші матеріали. Таким чином вдається отримати ролик, який повністю копіює рухи людини, її міміку та жести.

Втім, якщо придивитися, все ж можна розпізнати підробку. Іноді такі відео можуть видавати себе поганою якістю, також слід звернути увагу на звук: слова спікера можуть зливатися під час промови та вимова може здатися нехарактерною. Та найголовніше, варто звертати увагу на зміст. Гучні повідомлення, наприклад, із закликом про капітуляцію навряд будуть реальними. Тож, якщо у вас виникли сумніви, варто перевірити сказане на офіційних джерелах.

Нагадаємо, з 22 жовтня в Україні запустили в роботу Telegram-бот, що допоможе знешкоджувати ворожі фейки. Спеціальний бот створив саме Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики. 

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Боротьба з російською пропагандою: Центр протидії дезінформації співпрацюватиме з TikTok, вже виявлено небезпечні канали Боротьба з російською пропагандою: Центр протидії дезінформації співпрацюватиме з TikTok, вже виявлено небезпечні канали
В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко
Операція Операція "Перун". Росія активізувала пропаганду перед виборами