USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

В ООН підтримали резолюцію щодо економічних та соціальних наслідків агресії РФ проти України

За документ проголосували представники 40 країн з 56 присутніх на сесії
руйнування війна збитки
Джерело: відкриті джерела

Країни – учасниці 70-ї сесії Європейської економічної комісії ООН підтримали резолюцію "Економічні та соціальні наслідки агресії Росії проти України". За документ проголосували представники 40 країн з 56 присутніх на сесії, повідомили на сайті Кабміну.

"Досягнення основної цілі ЄЕК ООН – сприяння економічному розвитку та інтеграції Європи, підвищення рівня європейської економічної активності, збереження та зміцнення економічних відносин між країнами в регіоні – було серйозно підірвано цілеспрямованими атаками Росії на мирних жителів та цивільну інфраструктуру в Україні, порушеннями прав людини та гуманітарного права, незаконними діями, що спричинили небачену раніше кризу вимушених переселенців та посилили світову продовольчу кризу. Руйнівний вплив агресії Росії відчувається по всій Європі та по всьому світу", – зазначив заступник міністра Сергій Власенко у своєму виступі перед голосуванням на підтримку резолюції.

Серед іншого учасники сесії засудили російську агресію та співучасть Білорусі, а також підтвердили попередні рішення Європейської економічної комісії ООН про те, що країна-агресор не може висувати своїх представників на керівні посади у комісії і надавати пропозиції до голосування. Водночас секретаріат ЄЕК ООН продовжуватиме надавати допомогу Україні у відновленні та подоланні економічних, екологічних, інфраструктурних, енергетичних та соціальних наслідків російської агресії.

Росія завдала Україні збитків на 700 мільярдів доларів

Росія за рік повномасштабного вторгнення завдала збитків Україні на суму 700 мільярдів доларів. Про це заявив на брифінгу головний консультант відділу організаційної роботи Кабінету керівника Офісу президента Олег Гавриш.

Так, на сьогодні росіяни знищили та пошкодили:

– 74 400 житлових будинків,

– майже 2500 тисячі навчальних закладів,

– 500 лікарень,

– 400 культурних споруд,

– 120 релігійних споруд,

– 4500 об’єктів мереж та комунікацій.

– зруйновано 114 об’єктів енергетики.

За словами Гавриша, постраждали і державні, і приватні підприємства.

Які цифри збитків озвучувалися раніше

Київська школа економіки раніше оприлюднила трохи інші цифри. Так, за їх даними, Росія, станом на лютий 2023 року завдала збитків інфраструктурі України на суму 143,8 млрд доларів. 

Сума збитків від руйнувань житлового фонду становить 53,6 млрд доларів: пошкоджено чи зруйновано понад 150 тис. житлових будинків, серед яких приватні, багатоквартирні будинки та гуртожитки.

На другому місці за сумою завданих збитків – сфера інфраструктури, за рік великої війни там збитків на 36,2 млрд доларів. Зокрема, було зруйновано або пошкоджено понад 25 тисяч кілометрів доріг державного та місцевого значення та 344 мости та мостових переходів.

Експерти також вперше підрахували суму збитків лісам України – 4,5 млрд доларів за перший рік повномасштабної війни. До 8,9 млрд доларів зросли збитки сфери освіти. Зросли також збитки, завдані енергетиці України, сума яких становить 8,1 млрд доларів.

Збитки агропромислового комплексу та земельних ресурсів, за оцінкою експертів, становлять 8,7 млрд доларів.

Внаслідок війни зруйновано або пошкоджено 223,4 тисячі автомобілів на суму 3,1 млрд доларів. Збитки торгівлі становлять 2,6 млрд доларів, медичній галузі завдано руйнування інфраструктури на 1,8 млрд.

Збитки енергетичної та теплової інфраструктури України перевищили 10 млрд доларів

Результати нової комплексної загальної оцінки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Світового банку свідчили про те, що збитки, завдані війною електроенергетичній, газовій та тепловій інфраструктурі України, перевищують 10 млрд доларів, що у п’ять разів більше, ніж у червні минулого року. 

"Безперервні атаки на енергетичну інфраструктуру України завдали збитків більш ніж на 10 млрд доларів і понад 12 млн осіб залишили без електроенергії або з обмеженим доступом до неї (у деякі моменти, – ред.), а також порушили роботу систем водопостачання та опалення", – йшлося у повідомленні.

Найбільша частка збитків припадає на електроенергетичний сектор – майже 6,5 млрд доларів. Зокрема, завдані атомним електростанціям збитки становили близько 0,77 млрд доларів.

Водночас невідкладні потреби України для аварійного ремонту критично важливих об'єктів інфраструктури ПРООН та СБ визначають більш як у 1,2 млрд доларів.

"Наразі першочерговим завданням є забезпечення світла та теплопостачання. Це буде дуже важливим завданням, оскільки наша нова оцінка показує, що аварійні ремонтні роботи коштуватимуть не менше 1,2 млрд доларів. При цьому основна увага приділятиметься забезпеченню енергопостачання критично важливої інфраструктури у великих містах та постраждалих від війни територіях, які вже не підлягають відновленню", – зазначали в ПРООН.

Загалом збитки в енергетичній інфраструктурі країни з червня 2022 року, коли було зроблено їхню першу оцінку, зросли більш ніж у п'ять разів.

Війна завдала екології України збитків на понад 2 трлн гривень

Через повномасштабне вторгнення РФ збитки екології України становлять щонайменше на суму 2 трильйони гривень. Так оцінили наслідки у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

"Ми рахуємо кожне знищене дерево. І кожну гривню, яку нам заплатить РФ за скоєне. Щодня продовжуємо встановлювати нові факти шкоди і руйнувань. За попередніми підрахунками, загалом шкода довкіллю складає уже понад 2 трлн гривень: це і засмічення земель, і забруднення повітря, спалені ліси, зруйновані об’єкти. Росія провокує кліматичну кризу, ядерну – через ситуацію із ЗАЕС, гуманітарну", – заявив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів  Руслан Гречаник.

Чиновник наголосив, що ворог обов’язково понесе відповідальність за руйнування.

Шкоду земельним ресурсам України оцінюють майже у 500 млрд гривень

Держекоінспекція України оголосила суму шкоди, яку завдала земельним ресурсам України російська агресія – майже 500 млрд гривень. 

За даними відомства, станом на 30 листопада 2022 року внаслідок збройної агресії забруднено понад 291 млн квадратних метрів та засмічено понад 8 млрд квадратних метрів українських земель, сума заподіяної шкоди становить 448,9 млрд гривень.

"Сьогодні через війну сотні гектарів земельного фонду України засмічені відходами, забруднені шкідливими речовинами, які вивільнюються внаслідок детонування та зазнають пошкодження структури ґрунтового покриву. Зазначені чинники призводять до пошкодження сільськогосподарських угідь, неможливості проведення посівних робіт та як наслідок – до відсутності врожаю на землях, які були порушені в результаті військової агресії", – кажуть у держустанові. 

Держекоінспекція наводить дані міжнародної організації ФАО (Food and Agriculture Organization), яка діє під патронатом ООН. За їх повідомленням, до початку повномасштабного вторгнення Росії 20% сільськогосподарських земель України зазнали суттєвої деградації, а рівень їх розораності сягав 53% і був одним з найвищих у світі.

До прикладу: у Польщі цей показник становить 36,5%, у Німеччині – 34,1%, у США – 17,5%, у Китаї – 12%.

У Держекоінспекції зазначають, що знищення українських земель – це злочин проти довкілля України та проблема світового масштабу, яка несе ризики настання продовольчої кризи та неможливості гарантування продовольчої безпеки для людства у майбутньому.

Читайте також:
Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні-червні, - Зеленський Нові безпекові угоди Україна може підписати вже у травні-червні, - Зеленський
Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України
Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії
Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім