USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У Держетнополітики закликають відзначати державні свята, прив’язані до церковних, згідно з новим календарем

Покрова тепер буде відзначатись 1 жовтня
 Віктор Єленський
Голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський
Джерело: відкриті джерела

Державні свята, прив'язані до церковних, відтепер мають відзначатися згідно з новоюліанським календарем, на який з 1 вересня переходить Православна церква України. Про це заявив голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський під час брифінгу в Медіацентрі Україна.

"І свято українського козацтва, і День УПА, і День захисників та захисниць України прив’язані до свята Покрови, а не навпаки. І не до 14 жовтня вони прив’язані, і не до будь-якої іншої дати, а саме до свята Покрови Божої Матері", – заявив Єленський.

Пояснюючи, що Покрова тепер буде припадати на 1 жовтня, тому церкви мають звернутися до президента країни, до Верховної Ради з проханням, щоб два свята, які прив’язані до церковного календаря, а йдеться про Покрову та про День Володимира Хрестителя Руси – України, щоб вони тепер теж відзначалися по новому календарю.

Новини за темою: Коли святкувати іменини за новим церковним календарем? Відповідь релігієзнавиці

Великдень у 2024 році

На Великдень ці зміни ніяк не вплинуть, бо його дата вираховується в інший спосіб.

А саме – з відповідності сонячного та місячного календарів. Фахівці беруть до уваги обертання Землі навколо Сонця та обертання Місяця навколо Землі.

Воскресіння Христове заведено відзначати у першу неділю після весняного повного місяця. Це перший повний місяць, який настає після дня весняного рівнодення, яке відзначають 21 березня. Також Пасха не може святкуватись раніше, ніж єврейський Песах, тож якщо така ситуація, то дата переноситься на тиждень пізніше.

Варто зазначити, що католики святкуватимуть Великдень у 2024 році 31 березня, а православні – 5 травня.

ПЦУ переходить на новий церковний календар

Нагадаємо, що Православна церква України офіційно повідомила про рішення перейти на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року. 

Так, 24 травня відбулося засідання Архієрейського собору Православної церкви України, під час якого розглядалося питання переходу на новий календар.

За новим календарем дати свят будуть наступні:

  • Різдво – 25 грудня;
  • Миколая – 6 грудня;
  • Водохреще – 6 січня.
  • Покрова – 1 жовтня.
Читайте також:
Папа Римський закликав Папа Римський закликав "Україну підняти білий прапор під час переговорів з РФ": Ватикан пояснив слова понтифіка
Не Не "Масляная", а українська Масниця. Традиції останнього тижня перед Великим постом
Свято прав і тюльпанів: Як відзначають Міжнародний день прав жінок в Україні та чому цей день важливий? Свято прав і тюльпанів: Як відзначають Міжнародний день прав жінок в Україні та чому цей день важливий?
Кожний п’ятий українець вважає 8 Березня улюбленим святом. Але ставлення до нього щороку погіршується Кожний п’ятий українець вважає 8 Березня улюбленим святом. Але ставлення до нього щороку погіршується