USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Папа Римський закликав "Україну підняти білий прапор під час переговорів з РФ": Ватикан пояснив слова понтифіка

Слова понтифіка були вирвані з контексту і насправді Папа закликає до припинення вогню та відновлення переговорів, а не капітуляції України
Папа Римський Франциск

Папа Римський Франциск

Джерело: відкриті джерела

Напередодні стало відомо, що Папа Римський Франциск заявив нібито Україна повинна "проявити мужність" і сісти за стіл переговорів із Росією під "білим прапором". Проте згодом директор пресслужби Ватикану Маттео Бруні зазначив, що слова понтифіка про "білий прапор" взяли з вислову, запропонованого інтерв'юером, бо глава Католицької церкви закликає до припинення вогню та відновлення переговорів, а не капітуляції України.

"Папа приймає образ білого прапора, запропонований інтерв'юером, щоб позначити припинення воєнних дій, перемир'я, досягнуте завдяки мужності переговорів. І бажає дипломатичного рішення для досягнення справедливого і міцного миру", – пояснив глава пресслужби.

Також Бруні додав, що в іншій частині інтерв'ю, говорячи про іншу конфліктну ситуацію, але маючи на увазі будь-яку військову ситуацію Папа Римський  зазначав, що "переговори – це ніколи не капітуляція".

Зокрема, запитання журналіста до понтифіка звучало так: "В Україні є ті, хто закликає до мужності здатися, показати білий прапор. Але інші кажуть, що це легітимізує найсильніших. Що ви думаєте?".

Що передувало?

Це інтерв'ю записано минулого місяця телеканалом RSI.

"Я вірю, що ті, хто бачать ситуацію, ті, хто думають про людей, ті, хто має сміливість підняти білий прапор і вести переговори, – сильніші. І сьогодні про це можна домовитися за допомогою міжнародних сил", – сказав тоді глава Католицької церкви.

Далі понтифік знову повторив, що "якщо ти бачиш, що зазнаєш поразки, що справи йдуть не дуже добре", то "потрібно мати мужність домовлятися".

"Але я думаю, що найсильніший – це той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей, має сміливість під білим прапором і веде переговори", – сказав Франциск, додавши, що переговори мають відбуватися за допомогою міжнародних держав. "Слово "переговори" – сміливе слово. Коли ви бачите, що зазнали поразки, що справи йдуть не дуже добре, вам потрібно мати сміливість вести переговори", – зауважив Папа Римський.

Видання зазначало, що, ймовірно, це перший раз, коли Франциск використовував такі терміни, як "білий прапор" або "поразка" під час обговорення війни в Україні, хоча в минулому говорив про необхідність переговорів.

"Україна змучена, але стоїть і вистоїть, нікому й на думку не спадає здатися", – глава УГКЦ

Водночас глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) звернувся до всіх, хто дивиться на здатність України вистояти зі скептицизмом.

"Приїжджайте в Україну і подивіться. Хто з вас не вірить у перемогу України – йдіть до сповіді! Тому що це означає, що ми мало довіряємо присутньому в тілі українського народу живому Богу", – заявив Святослав Шевчук під час зустрічі з українською громадою в Нью-Йорку.

Очільник УГКЦ також сказав, що "Україна змучена, але стоїть і вистоїть, нікому й на думку не спадає здатися".

"...Україна зранена, але нескорена! Повірте мені, нікому й на думку не спадає здатися. Навіть там, де сьогодні тривають бойові дії; послухайте наших людей у Херсоні, Запоріжжі, Одесі, Харкові, Сумах! Тому що ми знаємо, якщо Україна, не дай Боже, була б хоча б частково завойована – пошириться межа смерті", – додав Шевчук.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України