USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

У Білорусі Нобелівського лауреата Біляцького засудили до 10 років колонії

Правозахисника звинуватили у фінансуванні протестів проти Лукашенка
Алесь Беляцький
Джерело: відкриті джерела

Мінський суд засудив білоруського правозахисника, лауреата Нобелівської премії миру Олеся Біляцького до 10 років колонії. Про це повідомляє Білоруська служба "Радіо Свобода".

Крім Біляцького вироки також отримали його колеги з правозахисної організації "Вясна". Валентина Стефановича засуджено до дев'яти років колонії, Володимира Лабковича – до семи років, Дмитра Соловйова, якого судили заочно, – до восьми років.

Суть обвинувачення

Біляцького та інших визнали винними у фінансуванні протестів проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка у 2020 році, а також контрабанді коштів.

Свою провину правозахисники не визнали і заявили, що їх переслідування носить суто політичний характер.

Біляцький, Стефанович і Лабкович були затримані та перебувають під вартою з 14 липня 2021 року. Четвертий обвинувачений – Дмитро Соловйов встиг виїхати з країни до арешту. 

Більше про Біляцького

Олесь Біляцький багато десятиліть бореться проти режиму Лукашенка. Через це він притягався до відповідальності понад 20 разів. У 2011 році Біляцького засудили до 4,5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням в ухиленні від сплати податків.

Нобелівську премію миру він отримав у 2022 році, перебуваючи в СІЗО. Разом з ним лауреатами стали український Центр громадянських свобод та заборонена російською владою організація "Меморіал". Нагороду замість правозахисника отримала його дружина Наталія Пінчук.

До речі, США, країни Євросоюзу, Україна та низка інших держав не визнали Олександра Лукашенка легітимно обраним президентом на виборах, що відбулись у серпні 2020 року. Режим Лукашенка звинувачують у грубих порушеннях прав людини та переслідуванні опозиції.

Тоді білоруси обурились відвертим фальсифікуванням результатів виборів президента. І почали масові протести. В результаті в ніч з 9-го на 10 серпня міліція затримала понад три тисячі людей по всій Білорусі. Понад дві тисячі з них – у Мінську. Протягом наступного тижня ця цифра збільшилась у кілька разів. Причому міліція забирала всіх підряд: пенсіонерів, жінок, неповнолітніх.

Під час затримань міліція катувала протестувальників – били їх палицями та різними предметами, ламаючи кінцівки та ребра. Внаслідок катувань померли десятки людей.

Наприкінці січня цього року ПАРЄ проголосувала за трибунал над Путіним та Лукашенком. З текстом резолюції ви можете ознайомитися тут.

Читайте також:
В Україні з'явився новий вид покарання – пробаційний нагляд В Україні з'явився новий вид покарання – пробаційний нагляд
Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами Білорусь продає ліс через Польщу, яка пропускає підсанкційну деревину за фальшивими документами
Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка
В Україні за 2023 рік значно зросла кількість судових справ: Більшість із них – адміністративні та цивільні В Україні за 2023 рік значно зросла кількість судових справ: Більшість із них – адміністративні та цивільні