USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У 2024 році може початися масова загибель коралів, – дослідження

Втрата кольору відбувається, коли корали піддаються стресу
корали
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Протягом двох наступних років через рекордні температури в океані й на суші існує високий ризик масового знебарвлення й загибелі коралів. Про це повідомляє The Guardian із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Science.

Вчені прогнозують, що протягом 2024–2025 років в Індо-Тихоокеанському регіоні, ймовірно, стануться масове знебарвлення та загибель коралів.

Втрата кольору відбувається, коли корали піддаються стресу. Зокрема, згубний вплив на них має спека. Через це корали втрачають свої коричневі мікробні водорості й стають білими. Якщо рівень стресу знизиться, за декілька місяців колір може повернутися. 

Вперше знебарвлення коралів зафіксували ще у 1980-х роках. Група американських та австралійських вчених дійшла висновку, що через екстремально високу температуру незабаром це явище може набрати обертів. 

Зазначається, що нещодавно рифи у Карибському басейні пережили історично високі температури, які почалися на один-два місяці раніше і тривали довше, ніж зазвичай. Крім того, 2023 рік побив рекорд найтеплішої середньої глобальної температури поверхні води з лютого по липень. 

"Ми знаходимося буквально на незвіданій території, про яку знаємо дуже мало, і не розуміємо, як на неї реагувати. Я думаю, що ми перебуваємо в небезпечній ситуації. Якщо це буде "пекельне літо", багато хто побоюється, що воно може стати переломним моментом. Це означає, що ми не зможемо повернутися назад. Ми не знаємо наслідків такого стрибка температури", – наголосив кліматолог Уве Хойг-Гульдберг.

Науковці кажуть, що масове знебарвлення і загибель коралів в Індо-Тихоокеанському регіоні може призвести до довгострокової шкоди екосистемам і мільйонам людей в тропічних регіонах. За словами дослідників, зникнути можуть до 25% океанічного біорізноманіття.

Раніше ми писали, що зміна клімату може спровокувати гігантські смертельні цунамі у Південному океані. Стихії можуть бути спричинені підводними зсувами ґрунту в Антарктиді.

Також повідомлялося, що українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані.

Читайте також:
У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження