USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

На водоймах України з початку року загинули 294 людини

Рятувальники проводять роз'яснювальну роботу напередодні пляжного сезону
пляж Одеса
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

294 людини втопилися на водоймах в Україні з початку цього року. Про це розповів речник ДСНС Олександр Хорунжий.

"Від початку року на водоймах України зафіксовано загибель 294 людей, з них – 19 дітей. 131 людину, з яких 5 дітей, врятували саме рятувальники ДСНС. У нас не збільшилася і не зменшилася кількість загиблих людей на воді у цьому році (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, – ред.)", – сказав пресофіцер.

Хорунжий зазначив, що на деокупованих і прифронтових територіях купальний сезон, скоріше за все, відкриватися не буде. За його словами, це визначається органами місцевої влади.

"Разом з тим ми розуміємо, що у спекотну погоду люди хочуть поплавати, що людей попередили, але вони можуть піти на пляж. Тому рятувальники будуть чатувати і проводити інформаційно-роз'яснювальну роботу. У нас як комунальні підприємства, наприклад по Києву, так і рятувальники готові до реагування", – запевнив він.

За його словами, основне правило безпеки щодо поведінки на воді на деокупованих територіях – купатися там, де місцевими органами влади визначені місця для купання. "Як правило, такі дані є на всіх сайтах ОВА. Або вони (ці місця, – ред.) не визначені залежно від території", – зазначив Хорунжий. Він також нагадав правила безпеки під час відпочинку на водоймах.

"Варто уникати диких пляжів, не запливати на буї, розраховувати сили, враховувати підводну течію, не стрибати з мостів, з висот. І потрібно купатися біля рухомих плавзасобів – катери, катамарани, човни тощо", – уточнив речник.

 "Літні пригоди без шкоди"

Державна служба з надзвичайних ситуацій у партнерстві з ЮНІСЕФ і "Укрзалізницею" запустили напередодні канікул інформаційну кампанію "Літні пригоди без шкоди". 

За словами Олександра Хорунжия, вперше цю кампанію ДСНС та ЮНІСЕФ провели торік. Статистика засвідчує наявність інтересу дітей до таких продуктів. Проте вона розрахована не лише на дітей, а й на їхніх батьків, бабусь та дідусів.

"Ми працюємо і від дитини до дорослого (через дітей дорослі можуть отримувати безліч інформації), і навпаки – бабусі і дідусі отримують інформацію, наприклад з газети "Палаючі новини" і вже, відповідно, виховують дітей", – пояснив пресофіцер.

І додав, що особливістю цьогорічної кампанії є використання молодіжного сленгу для кращого розуміння юною аудиторією. Водночас ЮНІСЕФ погоджувала кампанію з психологами, щоб вона була максимально прийнятною і інформаційно безпечною для дітей. Серед матеріалів інформкампанії є, зокрема, брошури із наліпками, що люблять діти. "Там теж є правила поведінки на воді і алгоритми дій щодо поведінки у тій чи іншій ситуації", – розповів речник ДСНС.

"Для літніх людей було випущено газету "Палаючі новини", яка фактично акумулює всі матеріали по літніх небезпеках – з прикладами і навіть з кросвордами. І це, зокрема, дуже класно діє на тих територіях, де, можливо, немає світла, на деокупованих територіях тощо", – додав Хорунжий.

Серед основних напрямків інформкампанії – пожежна, мінна безпека, безпека на воді і на залізниці. Цьогоріч до проєкту долучилася як партнер "Укрзалізниця". Заступник директора департаменту з питань охорони праці УЗ Тарас Пасічник поінформував, що відповідна інформація розміщуватиметься, зокрема, у вокзальних комплексах, на сітілайтах, плакатах тощо. Всі матеріали в електронному варіанті можна переглянути на сайті ДСНС, у розділі "Безпечні канікули".

Нагадаємо, минулого року у межах підготовки до початку літнього сезону встановили 340 спеціально облаштованих безпечних місць відпочинку, серед яких 185 пляжів.

Читайте також:
У Києві вводять графіки відключення води? У КМДА попередили городян про новий фейк У Києві вводять графіки відключення води? У КМДА попередили городян про новий фейк
Новим очільником ДСНС став Андрій Даник Новим очільником ДСНС став Андрій Даник
Кабмін схвалив бронювання лише половини працівників ДСНС та поліції Кабмін схвалив бронювання лише половини працівників ДСНС та поліції
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві