USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

У 2023 році українці брали близько 700 тисяч мікрокредитів на місяць

Водночас заборгованість українців за мікрокредитами за рік зросла на 16% та сягла 9,3 млрд гривень
Гроші

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У середньому українці брали близько 700 тисяч мікрокредитів на місяць у 2023 році. Кількість мікрокредитів за минулий рік зросла у 1,5 раза, розповіли аналітики Опендатабот.

8 244 855 мікрокредитних договорів на загальну суму 40,62 млрд гривень уклали українці торік. Суми та кількість мікропозик стабільно зростають, проте все ще менші за показники напередодні великої війни.

"Однак стверджувати про зубожіння українців від початку повномасштабної війни зарано. Попри зростання у 1,5 раза за рік, кількість мікропозик все ще складає більш ніж половину від обсягів 2021 року. У 2023 українці взяли в МФО у борг у 1,7 раза більше грошей, ніж у перший рік повномасштабної війни", – повідомили фахівці.

Проте загальна сума позик все ще на третину менша, ніж до 24 лютого 2022 року. Середня сума мікрокредиту склала 4926 гривень. Це на 7% більше, ніж у 2021 році.

Водночас заборгованість українців за мікрокредитами за рік зросла на 16% та сягла 9,3 млрд гривень.

"Якщо впродовж 2022-го заборгованість зменшувалася щоквартально і досягла найменшого показника – 8,03 млрд гривень станом на 01 січня 2023 року, то протягом трьох кварталів 2023-го вона зростала щокварталу й лише наприкінці року зменшилася – на 144 млн гривень", – підсумували аналітики.

Новини за темою: Від початку великої війни українці накопичили понад один мільйон боргів

В Україні можуть обмежити відсотки за мікрокредитами

У листопаді минулого року Верховна Рада України схвалила у другому читанні "Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг". Якщо його підпише президент Володимир Зеленський, документ внесе зміни до галузі мікрокредитування.

Законопроєкт передбачає, що максимальна денна процентна ставка за кредитом становитиме 1%. Це у 3,5 раза менше, ніж більшість нинішніх ставок. Усі платежі, які кредитор планує отримати, мають бути завчасно відомі клієнту.

Також планується, що все що договірник не зазначав на момент укладення, боржник сплачувати не повинен.

Крім того, автопролонгації споживчих кредитів будуть заборонені. Клієнт повинен буде щоразу підписувати додаткову угоду для продовження кредитного договору.

А ще кредитори не зможуть видавати гроші людям із залежністю від азартних ігор, які беруть у борг.

Читайте також:
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Консульства призупинили надавати послуги чоловікам призовного віку. МЗС обіцяє, що скоро розʼяснить подальший порядок роботи Консульства призупинили надавати послуги чоловікам призовного віку. МЗС обіцяє, що скоро розʼяснить подальший порядок роботи