USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Від початку великої війни українці накопичили понад один мільйон боргів

У перший рік великої війни їхня кількість впала на 300 тисяч, але вже за 2023-й сягла колишнього рівня
боржники
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

1,4 млн боргів накопичили українці від початку повномасштабної війни, за даними ЄРБ. Серед боргів у реєстрі наразі найбільше стягнень на користь держави, адмінправопорушень та штрафів за ПДР, повідомляють аналітики Опендатабот.

Для порівняння, лише за 2021 рік до реєстру додалося 1,5 млн записів. Переважна більшість нових боргів – 1,2 млн, або 80%, – з’явилися минулоріч.

За що українці заборгували за час повномасштабної війни?

"Найбільше зросла кількість боргів по штрафах за адміністративні правопорушення та за несплату комунальних послуг – на 38% та 30% відповідно. Для порівняння, кількість боргів за комуналку зросла у півтора раза за 2021 рік. У сфері стягнень на користь держави кількість заборгованостей майже не змінилася: 1,95 мільйона боргів", – йдеться у публікації.

У перший рік великої війни їхня кількість впала на 300 тисяч, але вже за 2023-й сягла колишнього рівня.

На чверть побільшало заборгованостей за штрафи через порушення ПДР.

"Варто зазначити, що переважна більшість – а саме 2/3 цих боргів – додалися до реєстру у 2022 році. А от в категорії "Стягнення коштів" боргів поменшало на 27,5% – на противагу 2021 року, коли кількість таких заборгованостей зросла майже у півтора раза", – розповіли аналітики.

На 4,5% за два роки побільшало боржників з аліментів. Для порівняння, за 2021 рік їхня кількість зросла на 4,7%.

"Від 24 лютого 2022 року у реєстрі з’явилася категорія "Документ, що не підпадає під згадані категорії". До неї можуть входити борги з інших розділів. Загалом наразі 8,91 мільйона боргів зафіксовано в Єдиному реєстрі боржників. Від початку повномасштабної війни перелік збільшився на 1,4 млн нових боргів", – резюмували спеціалісти.

Новини за темою: Частка проблемних кредитів в українських банках знову зросла, – Нацбанк

Ще про боржників

В Україні стягнення по кредитах без суду зійшли нанівець у 2023 році, а кількість нотаріальних написів скоротилася майже у 600 разів. Про це говорять аналітики Опендатабот.

Станом на листопад 2023 року відкрили менш як 800 виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів. Це найнижча кількість подібних справ за останні п'ять років.

"У зв'язку з цілим переліком змін, внесених у законодавство щодо нотаріальних написів від початку повномасштабного вторгнення, боржники стали більш захищеними, а популярність інструменту стягнення зійшла нанівець. Станом на листопад 2023 року було відкритих лише 764 виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів. Це майже у 600 разів менше, аніж у порівнянні з періодом до початку повномасштабної війни", – йдеться у повідомленні.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку