USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Сейм Польщі обрав прем’єром Дональда Туска

"За" проголосували 248 депутатів. "Проти" – 201
Дональд Туск
Джерело: відкриті джерела

Сейм Польщі підтримав призначення Дональда Туска прем’єр-міністром. Про це повідомляє Gazety Wyborczej.

"За" проголосували 248 депутатів. "Проти" – 201.

Що відомо про Туска?

Свою політичну діяльність Туск розпочав у 80-х роках із рідного Ґданська. Тут він очолював невеликий опозиційний осередок, який від широкого підпільного руху "Солідарність" відрізняв інтерес до економічного лібералізму. Наприкінці 1980-х років цей осередок сформував Ліберально-демократичний конгрес – польську правоцентристську політичну партію ліберального характеру. Дональд Туск був важливою людиною у цій партії, а вже 1991 року очолив її. Цього ж року партія увійшла до Сейму, а разом із нею вперше став депутатом і молодий політик.

У наступних парламентських виборах партія Туска програла, але він та перший демократичний прем’єр Польщі Тадеуш Мазовецький об’єднали свої сили, створивши іншу партію – "Унію Свободи". Тоді ж Туск посів посаду віцемаршала Сенату. А вже 2001 року разом з однодумцями заснував Громадянську платформу, яку очолив два роки по тому.

У 2005-му він брав участь одразу у двох виборах у Польщі: парламентських та президентських. На парламентських Громадянська платформа посіла друге місце та пішла в опозицію до "ПіС". А в першому турі президентських виборів Туск посів перше місце із 38% голосів, тоді як у другому турі поступився кількістю голосів Леху Качинському.

У жовтні 2007 року під час дострокових парламентських виборів у Польщі Громадянська платформа набрала 41,5% голосів і отримала 209 із 460 місць у Сеймі. Дональда Туска висунули на посаду прем'єр-міністра країни. 9 листопада це зробив президент Лех Качинський, а 16 листопада разом із запропонованим складом Ради міністрів він був призначений і склав присягу на посаді очільника уряду. Це була його перша каденція у ролі прем'єра. У червні 2010 року на загальнонаціональному з'їзді він був також переобраний президентом Громадянської платформи. Одночасно Туск заявив, що не балотуватиметься на президентських виборах.

А вже 2011 року політик вдруге став прем'єром Польщі. Він знову балотувався на парламентських виборах першим у списку Громадянської платформи у Варшавському виборчому окрузі й виграв місце в парламенті. Тоді партія Туска отримала 207 місць у Сеймі та 63 – у Сенаті. Президент призначив його прем'єр-міністром, а потім на його прохання призначив міністрів, які увійшли до його кабінету. Дональд Туск залишався на посаді до вересня 2014 року.

У грудні 2014 року Туск офіційно розпочав виконання обов’язків голови Європейської ради, змінивши на цій посаді колишнього главу уряду Бельгії Германа Ван Ромпея. У Європейській раді польський політик головував до 2019 року, тобто перебував на посаді два терміни, оскільки 2017 року був переобраний. 

Що цьому передувало?

15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. Президент Анджей Дуда 13 листопада доручив формування нового уряду чинному прем'єр-міністру Моравецькому.

Партія "Право і Справедливість" (PiS) хоч і перемогла на виборах, але не змогла сформувати правлячу більшість у Сеймі. Натомість її сформували чотири лівоцентристські партії (Громадянська коаліція, "Польща 2050", Польська селянська партія і "Нова лівиця"), які разом мають 248 депутатських мандатів за мінімально необхідної кількості 231.

Сьогодні уряд партії "Право і Справедливість" чинного премʼєр-міністра Польщі Матеуша Моравецького не отримав вотум довіри у нижній палаті польського парламенту. 

За надання уряду Моравецького вотуму довіри проголосували 190 депутатів "Права і Справедливості", проти були 266 політиків усіх інших політичних партій. Згідно з цим чинний уряд мають відправити у відставку і проголосувати за нового премʼєра.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном