USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Треба голосно говорити про Україну": Новий прем'єр Польщі Туск виступив у Сеймі

Виступ нового прем'єра тривав близько двох годин
Дональд Туск
Джерело: відкриті джерела

Новий прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск 12 грудня виступив перед Сеймом. У своїй промові глава уряду торкнувся ситуації в Україні та блокування українського кордону польськими перевізниками, повідомляє Polsatnews.

Виступ нового прем'єра тривав близько двох годин. Його промову часто переривали оплесками.

Туск зазначив, що "Польща є і буде ключовою сильною, суверенною ланкою НАТО", а також лояльною, стабільною, упевненою у своїй силі та важливості партнеркою США.

Крім того, він торкнувся відносин з Євросоюзом і запевнив, що про жодні спроби змінити договори ЄС "не може бути й мови".

"Завдання уряду – вимагати допомоги від Заходу Україні", – заявив політик.

Польський прем'єр про Україну

Промову про ситуацію в Україні Туск виголошував понад п'ять хвилин. Він наголосив на важливості підтримувати сусіда, який бореться за найважливіші цінності.

"Володимир Зеленський намагається заново переконати світ у тому, за що справді йде гра. Що війна, що атака Росії на Україну – це атака всіх нас. Будемо, і розраховую на співпрацю всіх політичних сил, голосно і рішуче домагатися повної мобілізації вільного світу, світу Заходу в допомозі Україні в цій війні. Тут немає жодної альтернативи. Треба голосно говорити про Україну", – уточнив він.

Також Туск розкритикував "деяких європейських політиків", які висловлюють втому через війну в Україні.

"Вони кажуть в обличчя Зеленському, що вже немає сил, що вже вичерпані. Хочу сказати, що завдання Польщі, завдання нового уряду, але завдання нас усіх – голосно, твердо вимагати від усієї західної спільноти цілковитої рішучості в підтримці України в цій війні. Буду це робити з першого дня", – наголосив польський прем'єр.

За його словами, тільки Захід, об'єднаний навколо цінностей демократії та верховенства права, може допомогти Україні виграти цю війну.

Туск про ситуацію на кордоні з Україною

За його словами, попередня влада не опікувалася проблемами підприємців і перевізників та самоусунулася від розблокування кордону під час війни.

"Майбутні міністри цього уряду сиділи зі мною цілими годинами, опівночі, в пошуках шляхів якнайшвидшого вирішення кризи на польсько-українському кордоні. Шукали і знайшли способи на те, щоб якнайшвидше зважати на потреби перевізників і водночас негайно розблокувати кордон України, яка бореться і потребує транспорту, який заблокований на автостраді", – сказав він.

Нагадаємо, Сейм Польщі підтримав призначення Дональда Туска прем’єр-міністром. Що відомо про Туска, розповідаємо тут.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені