USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

"Треба голосно говорити про Україну": Новий прем'єр Польщі Туск виступив у Сеймі

Виступ нового прем'єра тривав близько двох годин
Дональд Туск

Дональд Туск

Джерело: відкриті джерела

Новий прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск 12 грудня виступив перед Сеймом. У своїй промові глава уряду торкнувся ситуації в Україні та блокування українського кордону польськими перевізниками, повідомляє Polsatnews.

Виступ нового прем'єра тривав близько двох годин. Його промову часто переривали оплесками.

Туск зазначив, що "Польща є і буде ключовою сильною, суверенною ланкою НАТО", а також лояльною, стабільною, упевненою у своїй силі та важливості партнеркою США.

Крім того, він торкнувся відносин з Євросоюзом і запевнив, що про жодні спроби змінити договори ЄС "не може бути й мови".

"Завдання уряду – вимагати допомоги від Заходу Україні", – заявив політик.

Польський прем'єр про Україну

Промову про ситуацію в Україні Туск виголошував понад п'ять хвилин. Він наголосив на важливості підтримувати сусіда, який бореться за найважливіші цінності.

"Володимир Зеленський намагається заново переконати світ у тому, за що справді йде гра. Що війна, що атака Росії на Україну – це атака всіх нас. Будемо, і розраховую на співпрацю всіх політичних сил, голосно і рішуче домагатися повної мобілізації вільного світу, світу Заходу в допомозі Україні в цій війні. Тут немає жодної альтернативи. Треба голосно говорити про Україну", – уточнив він.

Також Туск розкритикував "деяких європейських політиків", які висловлюють втому через війну в Україні.

"Вони кажуть в обличчя Зеленському, що вже немає сил, що вже вичерпані. Хочу сказати, що завдання Польщі, завдання нового уряду, але завдання нас усіх – голосно, твердо вимагати від усієї західної спільноти цілковитої рішучості в підтримці України в цій війні. Буду це робити з першого дня", – наголосив польський прем'єр.

За його словами, тільки Захід, об'єднаний навколо цінностей демократії та верховенства права, може допомогти Україні виграти цю війну.

Туск про ситуацію на кордоні з Україною

За його словами, попередня влада не опікувалася проблемами підприємців і перевізників та самоусунулася від розблокування кордону під час війни.

"Майбутні міністри цього уряду сиділи зі мною цілими годинами, опівночі, в пошуках шляхів якнайшвидшого вирішення кризи на польсько-українському кордоні. Шукали і знайшли способи на те, щоб якнайшвидше зважати на потреби перевізників і водночас негайно розблокувати кордон України, яка бореться і потребує транспорту, який заблокований на автостраді", – сказав він.

Нагадаємо, Сейм Польщі підтримав призначення Дональда Туска прем’єр-міністром. Що відомо про Туска, розповідаємо тут.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону