USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

На парламентських виборах у Польщі перемогла партія "Право і справедливість", – дані екзитполів

Опозиційні партії можуть створити коаліцію у Сеймі
Польща
Джерело: відкриті джерела

15 жовтня у Польщі відбулись парламентські вибори. За даними екзитполів IPSOS, перемогу отримала консервативна "Право і справедливість" (президент Дуда є її висуванцем) – 36,8%.

Центристська "Громадянська коаліція" (очільник – експрем’єр і ексголова ЄС Дональд Туск) – 31,6%.

Опозиційні "Третій шлях" – 13,0% і "Лівиця"8,6%.

Нагадаємо, партія "Право і справедливість" при владі перебуває з 2015 року.

Цікаво, що партія "Конфедерація", відома своїми антиукраїнськими гаслами, втратила підтримку виборців у останні тижні. Тож їй прогнозують 6,2% голосів та п’яте місце.

Результати другого екзитполу OGB за результатами парламентських виборів у Польщі:

"Право і справедливість" – 33,5%

"Громадянська платформа" – 31,4%

"Третій шлях" – 13,9%

"Лівиця" – 9,8%

"Конфедерація" – 7,7%.

Експерти прогнозують, що більшість у Сеймі отримають саме опозиційні партії, які можуть увійти в коаліцію з партією Дональда Туска.

Партії "Право і справедливість" не вистачає голосів для формування одноосібної більшості.

Чого чекати Україні після польських виборів

Насамперед позитивом для Києва стане те, що вибори у сусідів завершуватимуться. Саме передвиборчий фактор останнім часом навів багато галасу на тему відносин України та Польщі.

Також фактом залишається те, що повернення до гарних стосунків можна очікувати як у разі перемоги проєвропейської опозиції, так і у варіанті збереження при владі ПіС.

Єдина політична сила, яка могла ускладнити відносини між Україною та Польщею, – "Конфедерація". Однак для початку ця політсила має набрати поріг голосів, а потім вступити в коаліцію опозиції, що вважається малоймовірним.

Члени "Конфедерації" висловлювали різні негативні думки щодо України та українців. Зокрема, заявляли, що тільки половина українців прямують до Польщі "з добрими намірами", а інші – нібито "за грошима". Також звинувачували українців в тому, що біженці начебто не показали вдячності полякам.

Читайте також:
У Польщі чоловік напав з ножем на двох українських підлітків: Хлопці в лікарні У Польщі чоловік напав з ножем на двох українських підлітків: Хлопці в лікарні
Роберту Мецолу переобрали президенткою Європейського парламенту Роберту Мецолу переобрали президенткою Європейського парламенту
Польща розглядає пропозицію збивати російські ракети над Україною, але поки що це лише ідея, - МЗС Польщі Польща розглядає пропозицію збивати російські ракети над Україною, але поки що це лише ідея, - МЗС Польщі
В Український легіон, що формується в Польщі, вже зареєструвалися кілька тисяч осіб, – Сікорський В Український легіон, що формується в Польщі, вже зареєструвалися кілька тисяч осіб, – Сікорський