USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На парламентських виборах у Польщі перемогла партія "Право і справедливість", – дані екзитполів

Опозиційні партії можуть створити коаліцію у Сеймі
Польща
Джерело: відкриті джерела

15 жовтня у Польщі відбулись парламентські вибори. За даними екзитполів IPSOS, перемогу отримала консервативна "Право і справедливість" (президент Дуда є її висуванцем) – 36,8%.

Центристська "Громадянська коаліція" (очільник – експрем’єр і ексголова ЄС Дональд Туск) – 31,6%.

Опозиційні "Третій шлях" – 13,0% і "Лівиця"8,6%.

Нагадаємо, партія "Право і справедливість" при владі перебуває з 2015 року.

Цікаво, що партія "Конфедерація", відома своїми антиукраїнськими гаслами, втратила підтримку виборців у останні тижні. Тож їй прогнозують 6,2% голосів та п’яте місце.

Результати другого екзитполу OGB за результатами парламентських виборів у Польщі:

"Право і справедливість" – 33,5%

"Громадянська платформа" – 31,4%

"Третій шлях" – 13,9%

"Лівиця" – 9,8%

"Конфедерація" – 7,7%.

Експерти прогнозують, що більшість у Сеймі отримають саме опозиційні партії, які можуть увійти в коаліцію з партією Дональда Туска.

Партії "Право і справедливість" не вистачає голосів для формування одноосібної більшості.

Чого чекати Україні після польських виборів

Насамперед позитивом для Києва стане те, що вибори у сусідів завершуватимуться. Саме передвиборчий фактор останнім часом навів багато галасу на тему відносин України та Польщі.

Також фактом залишається те, що повернення до гарних стосунків можна очікувати як у разі перемоги проєвропейської опозиції, так і у варіанті збереження при владі ПіС.

Єдина політична сила, яка могла ускладнити відносини між Україною та Польщею, – "Конфедерація". Однак для початку ця політсила має набрати поріг голосів, а потім вступити в коаліцію опозиції, що вважається малоймовірним.

Члени "Конфедерації" висловлювали різні негативні думки щодо України та українців. Зокрема, заявляли, що тільки половина українців прямують до Польщі "з добрими намірами", а інші – нібито "за грошима". Також звинувачували українців в тому, що біженці начебто не показали вдячності полякам.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст