USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

ТЦК, ймовірно, не встигнуть оновити дані всіх військовозобов’язаних за 60 днів

В Україні нині працюють 178 ТЦК, які мають обслужити приблизно 7,9 млн чоловіків
ЗСУ форма
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Територіальні центри комплектування, ймовірно, не встигнуть оновити дані всіх військовозобов’язаних чоловіків за 60 днів. Кілька можливих сценаріїв описали Texty.org.ua.

Зазначається, що поки потрібна швидкість прийому в ТЦК навіть за умови роботи у вихідні здається нереалістичною. У середньому один кабінет у територіальному центрі комплектування в столиці протягом дня приймав 30–40 осіб. А для реєстрації їх потрібно пройти кілька.

За даними Міністерства оборони, в Україні нині працюють 178 ТЦК.

Скільки людей мають оновити дані?

До повномасштабного вторгнення в Україні проживало трохи менш як 10,5 млн чоловіків віком від 18 до 59 років (без урахування окупованих Криму та Донбасу). 1,3 млн з них вже служать у Силах оборони, 659 тис. втікли від війни, 569 тис. осіб втрачені через окупацію, і ще 25 тис. осіб ув’язнено.

Крім того, із загальної кількості ще не віднімаємо людей з інвалідністю, адже згідно з новим законом усі громадяни, які отримали інвалідність ІІ та ІІІ груп після 24 лютого 2022 року, повинні будуть пройти повторний огляд на медико-соціальній експертній комісії (МСЕК) або військово-лікарській комісії (ВЛК).

Тобто, якщо ЦНАПи (наразі незрозуміло, як працюватиме електронне оновлення даних і як це можна буде зробити через ЦНАП) й електронний кабінет не запрацюють, ТЦК мають обслужити приблизно 7,9 млн чоловіків. 

У законі зазначено, що всі військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років, крім тих, кого зняли з обліку, мають прийти у військкомат протягом 60 днів, щоб уточнити свої дані.

Щоб вирахувати середнє навантаження на кожен територіальний центр комплектування в Україні, варто поділити кількість військовозобов’язаних чоловіків.

Джерело: Texty.org

Сценарій 1

Згідно з чинним графіком більшість київських ТЦК приймають громадян лише вісім годин на тиждень (двічі на тиждень із 9:00 до 13:00).

За цим сценарієм один середньостатистичний український територіальний центр комплектування має обслуговувати приблизно 1110 відвідувачів за день. І реєструвати 693,8 військовозобов’язаних за годину (враховуючи, що щодня в них у середньому лише 1,6 приймальної години).

Сценарій 2

ТЦК оновлюватимуть дані протягом 40 робочих годин на тиждень, тобто по вісім годин щодня, крім вихідних. Тоді потрібно буде реєструвати 139 осіб за годину.

Сценарій 3

Територіальні центри комплектування обслуговуватимуть громадян по вісім годин щодня без вихідних протягом 60 днів. У такому разі вони мають ставити на облік 93 чоловіків за годину.

Навіть за умови роботи без вихідних ТЦК не зможуть прийняти всіх військовозобов’язаних чоловіків. Найімовірніший варіант: зіткнувшись із колосальними чергами, значна частина чоловіків не піде реєструватися, адже це зробити неможливо.

Що цьому передувало?

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Новий закон передбачає, що всі громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку призовників, мають протягом 60 днів від початку проведення мобілізації уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), електронний кабінет призовника або територіальні центри комплектування (ТЦК).

Хоча в законі і зазначається, що не обов'язково буде йти в ТЦК, щоб оновити дані. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАП. Наразі незрозуміло, як працюватиме електронне оновлення даних і як це можна буде зробити через ЦНАП.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР