USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

В ексміністра Табачника знайшли будівельний бізнес в окупованому Криму

Від жовтня 2021 року Табачник володіє часткою в 50% компанії, що зареєстрована в Сімферополі
Табачник

Дмитро Табачник

Джерело: відкриті джерела

Колишній міністр освіти та науки Дмитро Табачник, якого підозрюють у державній зраді, є співзасновником будівельної компанії в окупованому Криму. Вона зареєстрована за російським законодавством. Про це повідомляє проєкт журналістських розслідувань "Схеми".

Так, реєстр юридичних осіб РФ свідчить, що від жовтня 2021 року Табачник володіє часткою в 50% компанії ООО "Специализированный застройщик "Таврида-Центр". Вона зареєстрована в Сімферополі.

Основним напрямком роботи вказана "діяльність замовника-забудовника, генерального підрядника". У Табачника є партнер – місцевий забудовник, громадянин Росії Володимир Аматуні.

У 2021 році "Таврида-Центр" мала збитки, а звітів за 2022 рік ще немає.

Це не єдиний бізнес Табачника, пов'язаний із Росією. Журналісти раніше дізналися, що з 2019 року ексміністр володіє часткою в компанії "Лиэль-ФМ", що спеціалізується на посередництві в торгівлі. Фірма зареєстрована в Москві.

В Україні арештували майно ексміністра Табачника на понад 2 млн доларів

В січні в Україні арештували майно ексміністра освіти та науки Дмитра Табачника, якого підозрюють у державній зраді.

"За матеріалами слідчих Служби безпеки накладено арешт на майно колишнього міністра освіти та науки Дмитра Табачника, який підозрюється у державній зраді. Загальна сума арештованих активів становить більше ніж 2 млн доларів. Це насамперед нерухомість, земельні ділянки та гроші в іноземній валюті", – зазначили у відомстві.

Правоохоронці наголосили, що ексміністр, аби уникнути можливої конфіскації, заздалегідь "переписав" статки на своїх родичів. Проте його активи все одно арештували. А саме:

  • половину квартири в історичній частині Києва площею 126 кв. м;
  • житловий будинок площею понад 600 квадратних метрів;
  • пʼять земельних ділянок в елітному котеджному містечку поблизу столиці загальною площею майже 1 гектар;
  • банківський рахунок на 147 тисяч доларів.

До того ж у листопаді минулого року Табачнику було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України ("Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану"). За даними слідства, він брав активну участь в організації псевдореферендумів у захоплених районах Херсонської та Запорізької областей. Для цього особисто консультував місцевих гауляйтерів і готував проєкт доповідної записки на заступника голови уряду РФ щодо забезпечення озброєної охорони "виборчих дільниць".

Наразі зрадник переховується від правосуддя у тимчасово окупованому Криму.

Хто такий Табачник?

Дмитро Табачник народився в Києві. У різні роки був керівником пресслужби уряду за правління Леоніда Кучми, керівником виборчої кампанії кандидата в президенти Леоніда Кучми та народним депутатом.

З березня 2010-го до лютого 2014 року був на посаді міністра освіти й науки. Тоді Табачник зробив низку скандальних заяв. Зокрема, він казав про обов'язковість знання російської літератури.

Після Революції гідності Табачник утік з України. 2015 року ексміністра оголосили в розшук у справі про розтрату майна через зловживання службовим становищем.

Читайте також:
Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео
Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв
Хто Хто "здав" український Крим росіянам і чи можна було уникнути окупації?
Уряд пропонує Раді створити військові адміністрації в Криму Уряд пропонує Раді створити військові адміністрації в Криму