USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Своєрідна "дорожня карта": Уряд схвалив Стратегію змін системи шкільного харчування

У МОН вважають, що діти мають отримати доступ до різноманітного, збалансованого та якісного харчування у школах
діти в столовій
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів України погодив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Роботу над Стратегією розпочали взимку 2023 року, розповіли в пресслужбі Міністерства освіти й науки України.

"Ухвалення цього документу є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею. На найближчі роки Стратегія має стати "дорожньою картою" реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях", – йдеться у повідомленні.

Що в цілях Стратегії?

Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання. І містить чотири цілі реформи:

  • достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг;
  • відновлення та модернізація харчоблоків шкіл з використанням новітніх технологій;
  • забезпечення органів місцевого самоврядування і шкіл достатнім штатом кваліфікованих працівників;
  • свідоме обрання українцями здорового харчування.

У МОН вважають, що так діти мають отримати доступ до різноманітного, збалансованого та якісного харчування у школах.

"Попри вороже вторгнення мусимо давати дітям найкраще – від освіти до харчування. Скажу навіть більше: усе це під час випробувань воєнного часу має бути ще якіснішим. Бо з цього формується стійкість. Ось чому реформа шкільного харчування, розпочата ще 2020 року, триває", – сказала ініціаторка реформи Олена Зеленська.

Нове шкільне меню

З 1 січня 2022 року в українських школах і дитсадках запровадили оновлене меню, що передбачає зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів і м'яса.

Раціон розробив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. Оновлене меню містило 160 різноманітних страв. Серед них – пастуший пиріг, синабон з корицею, бефстроганов, лобіо, фріттата, курячі нагетси, ньокі тощо.

Цікаво, що з меню виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, також обмежили споживання продукції з високим вмістом солі та цукру.

"Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам", – заявляв Євген Клопотенко.

За словами кухаря, результати реформи можна буде побачити приблизно через 2,5–3 роки.

У суспільстві з приводу нового меню точилися дискусії: люди поділилися на тих, хто підтримував новації, і тих, хто був проти.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали