USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Суд закрив справу двох ексберкутівців через закінчення строків давності в справі Майдану

У своєму рішенні суд не надав оцінку доказам та не встановив винуватість обвинувачених
Євромайдан _6

Майдан, 2013 р.

Джерело: Уніан

Дніпровський райсуд Києва закрив справу ексберкутівців Вадима Бетлія та Олега Козачишина щодо події розгону Майдану 30 листопада 2013 року. Закінчилися строки давності для притягнення до відповідальності, поінформував в ГО "Адвокатська дорадча група".

В організації зазначили: у своєму рішенні суд не надав оцінку доказам та не встановив винуватість обвинувачених.

"Представник потерпілого Оксана Михалевич подала апеляційну скаргу на це рішення", – йдеться у повідомленні.

Що відомо про справу?

У 2013 році Вадим Бетлій та Олег Козачишин були міліціонерами 1-го відділення 2-го взводу 4-ї оперативної роти київського "Беркута".

Оперативникам інкримінували злочини середньої тяжкості – перешкоджання мирній акції та фальсифікація рапорту. По цьому строки давності закінчилися ще у 2018 році.

А щодо обвинувачення у тяжкому злочині, тобто перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу, строк давності для притягнення сплив цьогоріч 30 листопада.

Цьогоріч 4 грудня у Дніпровському райсуді мав би відбутись допит обвинувачених. Це завершальна стадія перед дебатами у справі. А втім, обвинуваченні подали клопотання про закриття справи через закінчення строків давності.

Новини за темою: Ексберкутівцю Лободі дали чотири роки умовно, – рішення суду

Суд закрив розгляд справи – не виправдав підсудних, але й не ухвалив рішення, що їхня вина доведена.

Справу передали до Печерського райсуду у 2020 році. Після низки відводів її передали до іншого суду.

З березня 2021 року справу слухала суддя Дніпровського райсуду Ірина Галига. У справі був один потерпілий.

Розслідування і слухання у судах справ Майдану може тривати до 20 років

Розслідування і слухання у судах справ Майдану може тривати близько 20 років. Про це заявив в інтерв’ю "Укрінформу" прокурор у справах Майдану Іван Бабенко.

Справи Майдану прокурор порівнює з розслідуванням у Литві злочинів, учинених під час масових акцій протесту 1991 року.

"Литовці розслідували й розглядали справи в судах 17 років. Сподіваємося, у нас на це піде менше часу. Головне, щоб у суддів, які слухають справи Майдану, було бажання і мотивація на їхній об’єктивний розгляд у розумні строки", – уточнив Бабенко.

Справа з розслідування розстрілу мітингувальників на Майдані Незалежності у Києві 18–20 лютого 2014 року вже завершена. До суду направили обвинувальні акти стосовно колишнього президента Віктора Януковича та дев'яти ексчиновників.

Як встановило розслідування, тодішній президент Янукович за підбурювання представників держави-агресора створив організовану злочинну групу "з метою незаконного перешкоджання організації та проведення мітингів на підтримку підписання Угоди про асоціацію з ЄС". Зазначається, що вони організували вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів щодо протестувальників.

Новини за темою: Розстріли на Інститутській: Суддя пояснив, чому винні отримали різні вироки
Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи