USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Суд виніс вирок зраднику, який в перші дні вторгнення провів до околиць Києва понад 120 одиниць техніки окупантів

Ворожим поплічником виявився місцевий житель, якого російська спецслужба завербувала напередодні повномасштабного вторгнення РФ
СБУ
Джерело: СБУ

15 років позбавлення волі отримав ще один агент ФСБ. У перші дні повномасштабного вторгнення Росії він провів на власному авто із Сумської області до околиць Києва 128 одиниць військової техніки окупантів. Серед неї – танки, бронетранспортери та самохідні артилерійські установки, повідомляє СБУ.

Спецслужба уточнює, ця бойова техніка входила до складу "передових" підрозділів окупаційних угруповань РФ, які отримали завдання штурмувати столицю нашої держави з північно-східного напрямку. За час війни вищезгадана колона ворожих військ була знищена українськими захисниками.

При цьому сам російський агент після супроводу окупантів повернувся на Сумщину, де продовжив працювати на ФСБ навіть після звільнення регіону. Так, за вказівкою російської спецслужби він збирав розвіддані про дислокацію та наявне озброєння Сил оборони на території області.

Контррозвідники СБУ затримали зловмисника у результаті спецоперації у серпні 2022 року. У затриманого було вилучено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з ФСБ.

"За даними слідства, ворожим поплічником виявився місцевий житель, якого російська спецслужба завербувала напередодні повномасштабного вторгнення РФ. Серед основних його завдань було забезпечення "навігації" військових колон агресора по найкоротших шляхах до Києва", – повідомляє Служба безпеки України.

За матеріалами СБУ суд визнав ворожого агента винним за чч. 1 та 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада) та призначив йому 15 років тюрми.

Останні гучні справи СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки затримали ще одну інформаторку російських спецслужб, яка коригувала повітряні удари РФ по території Одещини. Серед основних цілей ворога були місця базування Сил оборони та логістичні центри експорту українського зерна поблизу акваторії Чорного моря. Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки серії атак по військовій та критичній інфраструктурі регіону із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе.

Служба безпеки викрила ще двох колаборанток, які брали участь в організації незаконного референдуму РФ на тимчасово окупованій Херсонщині. Вони відповідали за "виїзне голосування" і особисто приїжджали до місцевих жителів із "урнами", закликаючи "голосувати за приєднання" регіону до Росії.

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальні терміни ув’язнення отримали ще шість зрадників, які вступили до окупаційних військ РФ та воювали проти України. Серед них – колишні в’язні-кримінальники та бойовики зі штурмових підрозділів міноборони Росії під назвою "Шторм Z". Зловмисники потрапили у полон українських захисників під час запеклих боїв у районах Авдіївки та Бахмута.

Крім цього, українські правоохоронці заблокували канал нелегальної міграції до Євросоюзу вихідців із країн підвищеного терористичного ризику. Організувала міжнародний "трафік" консулка посольства України в одній із країн Центральної Азії. Тепер вона може потрапити до в’язниці. 

Також слідчі та військові контррозвідники Служби безпеки зібрали докази злочинної діяльності ексзаступника міністра оборони України, який обіймав цю посаду із 2021-го по 2023 рік. Він підозрюється у розтраті державних коштів майже на 1 мільярд гривень.

Теги: СБУ
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали