USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Закупив неякісну військову форму на 1 млрд гривень. СБУ викрила колишнього заступника міністра оборони України

Слідчі Служби безпеки повідомили колишньому заступнику міністра про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України
СБУ
Джерело: СБУ

Слідчі та військові контррозвідники Служби безпеки зібрали докази злочинної діяльності ексзаступника міністра оборони України, який обіймав цю посаду із 2021-го по 2023 рік. Він підозрюється у розтраті державних коштів майже на 1 млрд грн, інформує СБУ.

За матеріалами справи, у 2022 році цей посадовець, вступивши у змову зі своїми підлеглими, здійснив закупівлю неякісної військової форми у приватної компанії майже на 1 млрд гривень.

"Слідством встановлено, що військові ЗСУ не можуть використовувати вказану форму, оскільки вона непридатна для експлуатації в холодну пору року в умовах ведення інтенсивних бойових дій", – йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили колишньому заступнику міністра про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань).

Деякі ЗМІ пишуть, що йдеться про В'ячеслава Шаповалова, який в кінці січня 2023 року звільнився з посади. Він відповідав за тилове забезпечення ЗСУ.

В СБУ додали, що за такими ж статтями повідомлено про підозру його спільнику – колишньому виконуючому обов’язки директора Департаменту державних закупівель Міністерства оборони. Наразі обидва підозрювані знаходяться під вартою. Правопорушникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років із конфіскацією майна.

Скандал із Шаповаловим

На початку 2023 року Печерський районний суд Києва заарештував колишнього заступника міністра оборони України В'ячеслава Шаповалова на два місяці за клопотанням ДБР. Суд обрав як запобіжний захід тримання під вартою з альтернативою застави в сумі 402 мільйони 600 тисяч гривень.

А раніше йому було оголошено підозру за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи Збройних сил не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд гривень. Крім того, СБУ проводить обшуки у нього. Шаповалов подав у відставку 24 січня. Того ж дня його було звільнено. 

Нагадаємо, Громадська антикорупційна рада при Міністерстві оборони України просить Національне антикорупційне бюро розібратися з двома компаніями, які зірвали поставки зброї: польською Alfa Sp z o.o. і ТОВ "Львівський арсенал". Про це стало відомо із заяви голови Громадської ради Євгена Грушовця до директора НАБУ Семена Кривоноса.

Читайте також:
Помилки у Помилки у "Резерв+": Відповіді на найпоширеніші питання від Міноборони
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПів, – Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами