USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Страйк затягується: Польські фермери планують блокувати пункт пропуску на кордоні з Україною до 3 січня

Сьогодні блокада поширилася на четвертий пропускний пункт "Медика – Шегині", де до акції долучилися польські фермери
Кордон Польща
Джерело: відкриті джерела

Польські фермери, які приєдналися до страйку перевізників, протестуватимуть на пункті пропуску в Медиці до 3 січня 2024 року. Про це повідомляє Wiadomosci Rolnicze Polska.

Спочатку вони планували блокувати перетин кордону до суботи. Тепер же заявляють, що блокада триватиме цілодобово до 3 січня.

"Ми продали кукурудзу дуже дешево, втрачаємо 2 тисячі злотих на кожному гектарі. Витрати на гектар становлять 5,5 тис. злотих, а ми отримали лише 3,3 тис. Кредити ліквідності, які певною мірою нас підтримували, були відкликані, щоб ми могли продовжувати функціонувати як фермери. На жаль, уряд, який зараз йде, забрав у нас ці кредити", – сказав один з організаторів протесту Роман Кондров.

Серед інших вимог фермери просять не збільшувати податок на землю.

"Ми солідарні з перевізниками, тому що ці галузі зазнали найбільшої шкоди", – додав Кондров.

Він також заявив, що вся гуманітарна допомога надходитиме в Україну без обмежень.

Яка зараз ситуація на пропускному пункті в Медиці?

Як повідомляє Державна митна служба України, на ПП "Шегині – Медика" пропуск автобусів та легковиків здійснюється у звичайному режимі. А от вантажні транспортні засоби не пропускають взагалі.

"Перед п/п "Медика" у напрямку "в’їзд в Україну" черга з вантажівок налічує близько 1500 авто. Зі сторони України реальна черга наразі відсутня. У системі "еЧерга" в очікуванні близько 1000 авто", – уточнили у відомстві.

Що на інших пунктах пропуску?

Польські страйкарі продовжують блокувати пункт пропуску "Рава-Руська – Гребенне".

"Черга вантажних автомобілів на польській стороні становить 600 авто. У системі "еЧерга" наразі зареєстровано 1022 вантажівки", – зазначили в Державній митній службі.

Страйк польських перевізників триває і на МПП "Краківець – Корчова". Там пропуск автобусів та легковиків здійснюється у звичайному режимі.

"Черга у напрямку "в’їзд в Україну" з вантажних автомобілів на польській стороні налічує понад 1200 одиниць", – наголосили у відомстві.

Продовжується страйк і перед пунктом пропуску "Дорогуськ".

"Наразі стало відомо, що протестувальники, ймовірно, отримали погодження на проведення страйку від Департаменту транспорту Міністерства інфраструктури Республіки Польща до 01 лютого 2024 року", – йдеться у повідомленні.

Сьогодні на ранок перед пунктом пропуску накопичилося 800 вантажівок на в'їзд, на виїзд очікувало 100 транспортних засобів.

"У системі "еЧерга" зареєстровано 2239 т/з на виїзд з України", – повідомили у Державній митній службі.

Смерть у черзі

Також зазначимо, що сьогодні вночі у Польщі на стоянці неподалік пункту пропуску "Корчова – Краківець" помер ще один український водій. Про це передає "Суспільне" із посиланням на віцепрезидента Асоціації міжнародних автоперевізників Володимира Баліна.

"Сьогодні вранці отримали інформацію, що сьогодні вночі помер водій у Корчові на стоянці. Це, на жаль, вже другий летальний випадок з початку блокади. Я розумію, що, скоріше за все, причини там фізіологія, але так чи інакше, стрес, який вони отримують через цей страйк, через те, що вимушені жити в кабінах, і незрозуміло, коли вони зможуть попасти в Україну, додає негативу і спричинює певні ситуації. Там уже будуть розбиратися медики і правоохоронні органи, але факт є", – сказав він.

За словами Баліна, у померлого водія машина на харківських номерах. Він також наголосив, що знає ім'я водія, але не назвав його.

Новини за темою: В Угорщині з'явилися черги з вантажівок після блокади українського кордону в Польщі і Словаччині

Раніше ми повідомляли, що польські перевізники розширюють блокаду на кордоні з Україною.

Також зазначалося, що буде продовжено і страйк на пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ".

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України