USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

США планують виділити близько 500 млн доларів на підтримку енергосистеми України

На ці кошти мають придбати нові трансформатори
енергосистема

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки готові виділити до 500 мільйонів доларів на підтримку енергетичної системи України, яка перебуває під загрозою російських ударів перед настанням холодів. Про це повідомив під час пресбрифінгу помічник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Паєтт.

За його словами, ці кошти спрямують на задоволення нагальних потреб енергетичної інфраструктури, включно з придбанням нових трансформаторів й організацією виробничих потужностей для відновлення енергетичної інфраструктури.

"США вже надали Україні понад 520 млн доларів допомоги на енергетичний сектор. Ми знаємо, що на підході – ще 500 млн доларів. Володимир Путін намагався перетворити зимові холоди на зброю й використати її як інструмент, аби зламати волю народу України. Переконаний, що його чекає невдача", – уточнив помічник держсекретаря.

Водночас Паєтт додав, що Сполучені Штати працюють з українським урядом над розбудовою децентралізованої енергетичної системи, "повністю інтегрованої з Європою – більш стійкої та набагато екологічнішої".

Новини за темою: Українському бюджетові у 2024 році без допомоги союзників загрожує "дірка" у 29 млрд доларів: Де братимуть гроші

Атаки РФ на енергосистему України

Україна може атакувати російську нафтогазову інфраструктуру, якщо Росія посилить обстріли української енергосистеми цієї зими. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю Politico.

Галущенко у Вашингтоні сказав, що РФ регулярно здійснює кібератаки на електромережі України та, як очікується, посилить фізичні атаки, коли температура знизиться, а люди більше залежатимуть від енергії для опалення своїх будинків.

Автори поцікавилися, чи можуть слова президента Володимира Зеленського про "відповідь" на удари РФ означати націлювання України на нафтогазову інфраструктуру Росії, яка є найбільшим двигуном її економіки.

"Це було б справедливо. Відповідаючи на атаку Росії, ми відповімо тим же підходом, атакуючи їхню енергетичну інфраструктуру", – сказав міністр.

Раніше у ГУР заявляли, що Росія готується до ударів по енергетичних об'єктах України. Зазначалося, що для цього окупанти навіть проводять розвідку з космосу.

Новини за темою: Об’єкти критичної інфраструктури забезпечать генераторами, паливом та протидроновим захистом, – указ

Навіть до таких ударів енергетична система готова, – експерт

Єдине, що може дійсно зробити зле українській енергосистемі, – це масовані ракетні удари росіян. І саме масовані, зауважив експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев в ефірі UWN.

На його думку, поодинокі іранські дрони або навіть обстріли в кількості декілька десятків ракет "погоди не зроблять".

"Тобто тут навіть за таких умов щільність протиповітряної, протидронової оборони України є набагато вищою, ніж торік і в минулому опалювальному сезоні. Тож навіть до таких ударів енергетична система готова, завдячуючи Силам оборони, але масовані сто ракет і більше можуть спричинити виведення з ладу окремих енергетичних об’єктів. Тоді, скоріше за все, в тих регіонах, які будуть під обстрілами і постраждають найбільше, будуть запроваджені графіки стабілізаційних вимкнень окремих категорій і втім вони не будуть тривалішими, ніж це було рік тому й не охоплять всю Україну, як це було минулого року", – зазначив експерт.

Водночас Міненерго очікує на важкий опалювальний сезон, проте українські енергетики готові до майбутніх викликів, заявила у вересні заступник голови енергетичного відомства Світлана Гринчук в ефірі телемарафону.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську