USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Українському бюджетові у 2024 році без допомоги союзників загрожує "дірка" у 29 млрд доларів: Де братимуть гроші

Україна розраховує на підтримку Європейського Союзу
Сергій Марченко
Міністр фінансів України Сергій Марченко
Джерело: відкриті джерела

Україну наступного року може очікувати економічна криза, якщо не буде фінансової підтримки з боку країн-партнерів. У бюджеті може утворитися "дірка" на суму близько 29 мільярдів доларів. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє Politico.

Посадовець наголошує на важливості подальшого надання країні допомоги від союзників, а також зазначає, що майже 30-мільярдна "дірка" в Україні негативно вплине і на держави Європейського Союзу.

"Збереження макроекономічної стабільності дуже важливо, тому що крім війни на нас чекає економічна криза. Якщо Україна опиниться в кризі, це матиме побічні ефекти в ЄС", – сказав чиновник журналістам.

Попереджаючи про можливі проблеми для Євросоюзу через затримку фінансування України, міністр висловив думку, що наслідки економічної кризи "будуть дуже-дуже травматичними не тільки для України, а й для всієї Європи".

"Бо це може мати наслідки і для Європи у зв'язку з міграцією через побічний ефект, через величезне зростання цін по всій Європі, особливо на деякі продукти харчування, а також, можливо, знову на нафту і газ", – уточнив він.

Де братимуть кошти?

За словами глави Мінфіну, Україна потребує термінової допомоги та відкрита для реформ, зокрема, в антикорупційній сфері.

"Ми готові до обговорення, але не готові до того, що це може стати причиною затримки надання підтримки Україні. Нам потрібні гроші з початку наступного року", – зазначив Марченко.

Водночас він знову закликав союзників передати Україні близько 300 мільярдів доларів російських активів, заморожених країнами G7 після початку агресором широкомасштабного вторгнення.

"Для України є законним пріоритетом отримання цих заморожених російських активів для відновлення України", – заявив глава Мінфіну.

Оскільки допомога Україні з боку Євросоюзу закінчується у грудні, Європейська комісія пообіцяла виділити Києву пакет у розмірі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки, але узгодження було заблоковане після того, як Угорщина та Словаччина виступили проти подальшого фінансування для України.

Варто зазначити, що на початку листопада уряд України передав Європейській комісії попередній проєкт плану для програми Ukraine Facility, яка передбачає допомогу країні в розмірі 50 млрд євро на наступні чотири роки.

У 2024 році Україна потребуватиме майже 42 млрд доларів фінансової допомоги

Наступного року Україна потребуватиме близько 42 млрд доларів фінансової підтримки, щоб закрити дефіцит бюджету. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив у своєму виступі на щорічних осінніх зборах Міжнародного валютного фонду та Групи Світового банку.

"Міжнародна підтримка – один з основних факторів, що допоміг Україні вистояти проти повномасштабної російської агресії. Дефіцит бюджету наступного року складе близько 21% ВВП", – наголосив глава українського уряду.

Шмигаль пояснив, що сьогодні всі зібрані податки країна направляє на безпеку й оборону. Відтак наступного року Україні знадобиться фінансова підтримка від партнерів у розмірі близько 42 млрд доларів, щоб закрити дефіцит бюджету. Ця підтримка дозволить уряду виконувати основні соціальні зобов’язання: виплачувати пенсії, зарплати лікарям та вчителям, допомагати тим, кому РФ зруйнувала домівки тощо.

Нагадаємо, Кабмін схвалив проєкт Закону "Про Державний бюджет України на 2024 рік" до другого читання. У ньому, зокрема, змінено прогноз щодо курсу гривні, рівня ВВП та інфляції, інформує Міністерство фінансів. Тепер у проєкті бюджету до другого читання потреба у зовнішній фінансовій підтримці складає близько 41 млрд доларів США. Цей обсяг вдалося зменшити з 42,9 млрд доларів США зокрема завдяки збільшенню планових доходів в результаті перегляду макропоказників та врахуванню інших додаткових надходжень.

Дефіцит бюджету у 2023-му

За дев’ять місяців поточного року державний бюджет виконано з дефіцитом у 801,6 мільярда гривень.

"За дев’ять місяців 2023 року державний бюджет виконано з дефіцитом у сумі 801,6 млрд гривень, у тому числі по загальному фонду – у 835,4 млрд гривень (проти запланованого розписом загального фонду дефіциту за цей період в 1 384,7 млрд гривень)", – ідеться у повідомленні Мінфіну.

Читайте також:
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів