USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Помста за викрите майно глави кібербезпеки СБУ. Спецслужба могла дати вказівку ТЦК переслідувати журналіста, - розслідування

Розслідувачі звернулися по коментар до Служби безпеки України, але відповіді поки не отримали
розслідування тцк

Співробітники ТЦК разом із чоловіком у цивільному заходять у ТЦ за журналістом

Джерело: Слідство. Інфо

Працівник Служби безпеки України, ймовірно, міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту "Слідство.Інфо". Так спецслужбовці хотіли покарати розслідувача, який викрив наявність елітного майна керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. Про це йдеться у розслідуванні "Слідство.Інфо".

Розслідування агенції базується на відео з камер спостереження, яке медійники отримали з торгового центру "Дрім", де відбулися події. Видання пише, що 1 квітня у ТЦ в Оболонському районі Києва до їхнього журналіста Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК і намагалися вручити йому повістку. 

"Представники звернулися до медійника на імʼя-прізвище і "явно знали в обличчя". У розмові військовослужбовці зазначили, що нещодавно Шульгату виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Коли журналіст почав знімати відео та ставити запитання, чи пов’язана ситуація з його розслідуванням про СБУ, військовослужбовці пішли, сказавши, що фіксують відмову від повістки", - пишуть розслідувачі.

Зокрема, на кадрах відео видно, що за кілька хвилин після прибуття журналіста до супермаркету зайшли двоє співробітників ТЦК. Разом з ними - чоловік у цивільному одязі, який, схоже, давав вказівки військовим. Крім того, активно жестикулював, показуючи військовим у різні боки, зокрема на самого Шульгата.

Журналісти ідентифікували представників Соломʼянського ТЦК

Розслідувачам вдалося з'ясувати, що один із представників ТЦК, причетний до події, дійсно є працівником військкомату. Олександр, так звати чоловіка, підтвердив це виданню, проте на запитання про інцидент у ТЦ відповідати відмовився. Так само відреагував і його колега Сергій.

"Військовослужбовці не погодилися назвати людину, яка вказувала їм, кому саме треба вручити повістку. Чоловіком, який керував представниками ТЦК, може бути Олексій Біленко - людина, близька до Іллі Вітюка. Біленко раніше працював у львівському управлінні СБУ, а нині - у департаменті кібербезпеки СБУ, саме в тому, який очолює Вітюк - фігурант розслідування журналіста Шульгата", - стверджують джерела журналістів.

Реакція СБУ

Натомість агенція звернулася по коментар до Служби безпеки України. Відповіді поки не отримали. Біленко також не відповів на дзвінки журналістів.

"Слідство.Інфо" планує передати оприлюднені знахідки до поліції разом із заявою про переслідування та перешкоджання журналістській діяльності.

Новини за темою: У 2023 році фіксували понад тисячу "гучних" конфліктів між ТЦК й цивільними, а цьогоріч – вже понад триста, – Лубінець

Що відомо про елітне майно родини Вітюка

Журналіст Шульгат працював над розслідуванням про елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, яке оприлюднили 4 квітня. Зокрема, дружина Вітюка у грудні 2023 року придбала квартиру у житловому комплексі преміумкласу на Печерську у Києві. Ринкова вартість квартири – понад 20 мільйонів гривень.

Квартиру на 195 квадратних метрів Юлія Вітюк придбала у грудні 2023 року. Журналісти зазначають, що квартира такого розміру з ремонтом у цьому ЖК може коштувати майже 1,5 мільйона доларів.

Згідно з декларацією, офіційно зарплата Вітюка складає 1,8 мільйона гривень на рік. А його дружина Юлія має бізнес. Невдовзі після того, як Вітюк обійняв нинішню посаду жінка відкрила ФОП, через який отримала 9,4 мільйона гривень прибутку у 2022 році і 13,4 мільйона гривень – у 2023-му.

Читайте також:
Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях Аби отримати комунальну землю, приватне товариство незаконно зареєструвало право власності на голубник, що знаходився на тих землях
Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень Замість будівництва метро на Виноградар поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн гривень
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння