USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У 2023 році фіксували понад тисячу "гучних" конфліктів між ТЦК й цивільними, а цьогоріч – вже понад триста, – Лубінець

Омбудсман вважає, що разом з мобілізаційними заходами повинні існувати паралельні системи
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році в  Україні зафіксували понад тисячу "гучних" конфліктів між територіальними центрами комплектування та соцпідтримки й цивільними. Натомість від початку цього року йдеться вже про понад триста таких випадків, розповів під час інтервʼю "Суспільному" Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

За словами омбудсмана, у 2024 році у подібних конфліктах посадовцю треба зʼясовувати обставини. 

"Понад тисячу гучних випадків було у 2023-му. А в цьому році – вже більш ніж 300 подібних конфліктів. Це, скажімо так, кейси, в яких треба розбиратись. Звернень набагато більше", – сказав Лубінець.

Водночас уповноважений не бачить реального покарання стосовно працівників військкоматів.

"Мене інформують, що відкрите дисциплінарне провадження, що на когось наклали адміністративне стягнення. Але я не бачу, навіть по максимально ганебних випадках, реального покарання", – зазначив омбудсман.

Лубінець також пояснив, що він відправляє моніторингову перевірку до органів ТЦК по кожному зверненню. Однак не завжди у діях співробітників є правопорушення. Бо представники ТЦК – це посадовці, які представляють державу, і у конфліктних ситуаціях аналізується саме процес мобілізації.

"Чи є повноваження у ТЦК та СП забирати людину в бус? Ні. Чи треба їм їх давати? Ні. Як посадова особа я повинен міркувати виключно питаннями законодавства. Громадяни повинні захищати Батьківщину, бо це, зокрема, норма Конституції, а також, що є відповідальність за ухилення", – додав уповноважений.

Лубінець вважає, що разом з мобілізаційними заходами повинні існувати паралельні системи, зокрема рекрутинг, який вже діє в Україні. І ось уже там військовозобов'язані можуть самотужки обрати підрозділ та військову професію. 

"Якщо людина не може з якихось своїх, можливо, навіть внутрішніх переконань воювати на передовій, це не означає, що ця людина не може, наприклад, керувати дроном або бути співробітником тилового забезпечення. Купа нюансів, але головне – міняється підхід: людина самостійно може обирати підрозділ, військову професію", – зазначив омбудсман.

Новини за темою: Більшість українців вважають, що рівень мобілізації в Україні "недостатній"

А як вважають у війську?

Нещодавно командувач Сухопутних військ генерал-лейтенант Олександр Павлюк назвав несправедливим ставлення до військовослужбовців територіальних центрів комплектування з боку суспільства. І закликав громадян не демонізувати представників ТЦК.

"Сьогодні ТЦК та їхні роти охорони в більшості укомплектовані військовослужбовцями, що втратили здоров'я на війні та визнані непридатними до проходження служби в бойових частинах. Як дійшло до того, що до цих людей, які пройшли пекло, стало прийнятним ставитися як до ворогів і називати "людоловами"?" – говорив генерал.

Павлюк додавав, що в усіх матеріалах про "неправомірні" дії ТЦК свідомо упускається найголовніше: неправомірною передусім є відмова чоловіків від свого конституційного обовʼязку – захисту України.

Разом з тим в інформпросторі все частіше з'являються повідомлення про конфліктні ситуації з представниками ТЦК та СП по всій території України. Більше ми писали в матеріалі.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні