USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Штрафи за порушення мобілізації і військового обліку: Комітет Верховної Ради визначився з розмірами

Відповідний законопроєкт розглянуть після ухвалення закону про мобілізацію
військовий квиток ЗСУ мобілізація ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності під час розгляду законопроєкту щодо посилення відповідальності за військові правопорушення виключив кримінальну відповідальність і визначив розміри штрафів для громадян і посадових та юридичних осіб. Про це повідомляє "Українська правда" із посиланням на голову комітету Сергія Іонушаса.

"Сьогодні (8 квітня, – ред.) ми рекомендували парламенту ухвалити законопроєкт №10379 за основу і в цілому з комітетськими правками. Зокрема, комітет запропонував виключити із проєкту закону всі зміни до Кримінального кодексу, тобто тюремних строків за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації не буде", – зазначив Іонушас.

Він також додав, що комітет визначив розмір штрафів за порушення правил військового обліку і мобілізації. 

Про які суми йдеться?

Згідно з комітетськими пропозиціями, за порушення правил військового обліку (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення)

  • в мирний час передбачатиметься штраф від 3400 до 5100 гривень;
  • повторно або в особливий період – від 17 тис. до 22 500 гривень.

Водночас за порушення законодавства про оборону та мобілізацію (стаття 210-1 КУпАП)

  • в мирний час планується встановити штрафи від 5100 до 8500 гривень для громадян, 17 тис. – 34 тис. гривень – для посадових та юридичних осіб. 
  • Під час воєнного стану штрафи складатимуть від 17 тис. до 22 500 гривень – для громадян, від 34 тис. до 59 500 гривень – для посадових та юридичних осіб.

Своєю чергою перший заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук уточнив, що відповідний законопроєкт розглянуть у залі парламенту найближчим часом – після ухвалення проєкту закону про мобілізацію.

Зазначимо, що у початковій версії законопроєкту за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, у тому числі відмову від проходження медичного огляду, передбачалася кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Також Верховна Рада збиралася розглянути на найближчому пленарному засіданні, 10–11 квітня, законопроєкт №10379 про внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.

У пояснювальній записці зазначалося, що зараз є необхідність посилення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

За порушення правил військового обліку (наприклад, за ухилення від постановки на облік) пропонувалося збільшити штраф у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17 000 гривень). Зараз сума штрафу становить 3400 – 5100 гривень.

За порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію пересічних громадян планували штрафувати на суму від 25 500 до 34 000 гривень, а посадовців – на суму  від 34 000 до 85 000 гривень.

А за порушення цього самого законодавства в особливий період зазначалося, що штраф сягатиме від 34 000 до 51 000 гривень для громадян та від 153 000 до 204 000 гривень – для посадовців.

Що із законопроєктом про мобілізацію? 

Варто зауважити, що Комітет з питань оборони ще не завершив розгляд законопроєкту про мобілізацію. Нардеп Ярослав Железняк повідомив, що фінал підготовки таблиці до другого читання буде вже завтра, 9 квітня. 10 квітня у Верховній Раді почнеться розгляд, а 11-го – фінальне голосування.

Новини за темою: Замість строкової служби – три місяці навчання, а на війну – з 25: Що передбачає законопроєкт про мобілізацію

Додамо

Новини за темою: Більшість українців вважають, що рівень мобілізації в Україні "недостатній"

Заступниця міністра Міноборони Катерина Чорногоренко повідомила, що в Україні хочуть впровадити смартмобілізацію, яка дасть змогу подати заявку на вступ до армії у два кліки.

Читайте також:
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні Кешбек за купівлю українських товарів може запрацювати вже у вересні
З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років З початку року реєстр лудоманів зріс у два рази, що на 18% більше попередніх років
Закон про мобілізацію підштовхнув зайняти людей активну позицію і почати шукати себе в українському війську, - речник Міноборони Закон про мобілізацію підштовхнув зайняти людей активну позицію і почати шукати себе в українському війську, - речник Міноборони