USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Замість строкової служби – три місяці навчання, а на війну – з 25: Що передбачає законопроєкт про мобілізацію

Розгляд проєкту закону про мобілізацію комітет завершить завтра
Мобілізація

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві оборони роз'яснили, що попередньо передбачає законопроєкт №10449 про мобілізацію та військову підготовку. 

Зазначимо, що поки це не остаточні пункти проєкту закону. Лише завтра комітет Ради завершить розгляд правок до документа, після чого він має пройти друге читання у парламенті.

Що передбачає законопроєкт:

  • мобілізація пропонується від 25 до 60 років;
  • з 2025 року у вищих навчальних закладах запроваджується базова військова підготовка;
  • від проходження базової військової підготовки в університетах звільняються деякі категорії громадян;
  • замість строкової запроваджується базова військова служба на термін п'ять місяців у мирний час і три місяці – у воєнний;
  • громадяни з 18 років можуть обрати час проходження базової військової служби;
  • громадяни з 18 років, незалежно від проходження базової військової підготовки чи служби, отримають відстрочку до досягнення мобілізаційного віку.

Джерело: Міністерство оборони України

Які ще пункти можуть бути прописані у законі, говорити поки зарано, адже за схвалені чи не схвалені комітетом правки ще мають проголосувати нардепи.

Зазначимо, що майже всі ці пункти парламентарі схвалили ще у першому читанні.

Відмінність від першого читання

Ще з першого читання проєкт закону передбачав удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів та зміну призовного віку з 27 до 25 років.

Крім того, у першому читанні було прописано норму, згідно з якою виключається з переліку висновків військово-лікарських комісій висновок про обмежену придатність до військової служби. Проте її, ймовірно, виключать, адже такий пункт вже ухвалений окремим законом.

Було встановлено і підстави для звільнення з військової служби військовослужбовцям у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Комітет поки підтримав таку правку до другого читання, проте із прописом "за рішенням президента". Чи проголосують за це у парламентській залі – теж невідомо.

Також у першому читанні нардепи ухвалили рішення, згідно з яким передбачається переогляд громадян України чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2024 року встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації), до кінця 2024 року на непридатність до військової служби на підставі переліку хвороб, станів та фізичних вад, затвердженого Кабінетом міністрів України.

Оскільки порівняльна таблиця до другого читання поки відсутня на сайті Ради, то визначити, які правки схвалив, а які підтримав комітет, поки теж неможливо.

Нагадаємо

У першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію Рада ухвалила 7 лютого.

Читайте також:
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович