USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Медіаграмотність серед учнів та курси для вчителів: У МОН розповіли, як долатимуть "виклики" штучного інтелекту

В МОН констатують, що сучасна система освіти повинна набагато якісніше готувати конкурентоздатних фахівців у галузі ШІ
ШІ та освіта
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Штучний інтелект увірвався в життя освітян з відкриттям доступу до сервісу ChatGPT у листопаді 2022 року. Найбільшого розголосу та популярності ШІ отримав минулоріч, коли до штучного інтелекту почали звертатися з домашнім завданням чи навіть під час самостійних. Нині ж в освітян новий виклик – зробити так, аби використання ШІ не шкодило учням, а навпаки – приносило користь. 

"Основним завданням освіти у розвитку штучного інтелекту є забезпечення відповідної сфери кваліфікованими кадрами. Попит на ринку праці свідчить про те, що сучасна система освіти повинна набагато якісніше готувати конкурентоздатних фахівців у галузі штучного інтелекту", – розповіли UWN у Міністерстві освіти і науки.

У відомстві додають, що Концепція розвитку штучного інтелекту в Україні схвалена розпорядженням Кабінету міністрів ще у грудні 2020-го. Цим документом і визначаються мета, принципи та завдання розвитку технологій штучного інтелекту в Україні як одного з пріоритетних напрямів у сфері науково-технологічних досліджень.

Втім, зміни торкнуться і загальної середньої освіти. Зокрема, планується удосконалення навчально-методичної бази та організація курсів для педагогічних працівників щодо роботи з даними та основ штучного інтелекту.

А от серед школярів планують поширювати цифрову грамотність – застосування цифрових інструментів для розв’язання прикладних задач, пошук інформації в інтернеті, захист персональних даних, медіаграмотність, цифрова гігієна тощо.

Новини за темою: Штучний інтелект вплине на 40–60% робочих місць у світі, – аналіз МВФ

Про реальність 

Використання штучного інтелекту у навчальному процесі – не фантастичне майбутнє, а сьогоднішня реальність. Згідно з результатами опитування, яке проводили серед студентів Стенфордського університету, майже 20% студентів вже використовували ChatGPT для допомоги з домашніми завданнями, іспитами та навчальними проєктами.

А опитування вчителів в США показало, що дві третини освітян стикалися із ситуацією, коли учні використовували ChatGPT для підготовки домашніх завдань без їхнього дозволу. Цей показник безсумнівно зростає з кожним місяцем.

Очевидно, що і в Україні значна кількість учнів та студентів вже використовує ChatGPT. Відтак, у 2023 році в Україні провели власне загальнонаціональне дослідження перспектив ШІ у вітчизняній шкільній освіті.

Так, практично всі опитані вчителі чули про сервіси ШІ. А 76% опитаних учителів хоча б раз користувалися ШІ – половина з них мала позитивний досвід взаємодії. Кожен другий учитель вважає, що ШІ змінить освітній процес у найближчі роки.

"37% вчителів так чи інакше вже залучали школярів до використання ШІ, а 49% планують зробити це в майбутньому. Натомість у блоці анкети про бажання радити технологію іншим 39% опитаних не планують напряму рекомендувати учням використовувати ШІ в навчанні", – додають в міністерстві.

Школярі, які взяли участь в опитуванні, продемонстрували вищий рівень обізнаності про ШІ та його використання в освітньому процесі, ніж учителі. 91% опитаних школярів знають про ШІ-сервіси, а 85% – хоча б раз їх використовували, третина з них робить це мінімум щотижня. 6 із 10 учнів уже використовували сервіси ШІ для підготовки домашнього завдання. Також приблизно 40% зазначають, що використовували ШІ в роботі на уроках (зокрема, для виконання самостійних робіт).

Найпопулярнішим сервісом штучного інтелекту, з яким добре знайомі обидві аудиторії, очікувано став ChatGPT. Водночас учні частіше за вчителів відзначали, що знайомі з цим сервісом. Другим популярним серед опитаних є інструмент ШІ від проєкту "На Урок". Про цей сервіс знають 49% опитаних учителів та 35% учнів. І педагоги, і школярі значно менше обізнані з такими відомими міжнародними сервісами ШІ: Grammarly, Bard Google, Midjourney, Notion AI та Stable Diffusion.

Новини за темою: Україна використовує штучний інтелект для пошуку зниклих безвісти людей

Позитив та ризик

Фахівці з інновацій стверджують, що штучний інтелект в освітньому процесі однозначно може спростити роботу вчителів і школярів у контексті пошуку даних, їхньої обробки та поверхневого аналізу.

Це відкриває нові горизонти креативності для освітян під час підготовки до занять, оскільки ШІ вже знає, як згенерувати та візуалізувати той чи інший запит. І це набагато зручніше, ніж шукати інформацію в інтернеті вручну. 

"Учителі готуватимуть більш інтерактивні й персоналізовані заняття, а учні дискутуватимуть із ШІ та користуватимуться нескінченною терплячістю компʼютерів, просячи пояснити незрозуміле іншими словами з наведенням прикладів знову й знову. Одна з реакцій на цей факт: треба заборонити ШІ. Але джина випустили з пляшки, тож забрати загальнодоступне вже неможливо. Машини навчилися розуміти людей і відповідати на їхні запитання людською мовою", – стверджує керівник сфери інновацій у Projector AI Lab Денис Суділковський.

Втім, не варто розглядати ШІ як панацею від усіх проблем освіти, каже кандидатка педагогічних наук та завідувачка лабораторії "ГІС та ДЗЗ" Малої академії наук України Світлана Бабійчук. 

За її словами, є низка негативних кейсів з використанням ШІ, які вже наявні у навчальному та позашкільному процесі. Зокрема, ШІ інколи помиляється: робить елементарні логічні помилки, або ж дані, на які він спирається, можуть містити неточності чи бути вже неактуальними.

Тим часом ЮНЕСКО опублікувала свої перші рекомендації щодо використання генеративного штучного інтелекту в освіті й наукових дослідженнях. Організація закликала уряди для безпечного використання технології вжити регуляторних заходів у сфері захисту конфіденційності даних, авторського права, а також встановити вікові обмеження для користувачів.

Останні новини зі світу ШІ

Укладачі британського словника Collins Dictionary обрали словом року абревіатуру AI. Це скорочення від "artificial intelligence" – штучний інтелект (ШІ).

Повідомлялося і те, що YouTube розробляє інструмент штучного інтелекту, який імітуватиме голоси відомих співаків.

Також штучний інтелект допомагатиме в розмінуванні території України.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах TikTok позначатиме контент, створений за допомогою штучного інтелекту на інших платформах
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Apple, ймовірно, покаже власний штучний інтелект на презентації в червні, – Reuters Apple, ймовірно, покаже власний штучний інтелект на презентації в червні, – Reuters