USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Шахраї з України та ще кількох країн грабували рахунки громадян ЄС. Злочинну групу знайшли

Організатор угруповання був затриманий в Україні, ще 17 учасників – у країнах Євросоюзу
СБУ
Джерело: СБУ

Служба безпеки України спільно з Нацполіцією та чеськими правоохоронцями нейтралізувала групу шахраїв, які грабували банківські рахунки громадян Європейського Союзу. Про це повідомляють на сайті української спецслужби.

Зазначається, що зловмисники спеціалізувались на викраденні грошей з банківських рахунків громадян Євросоюзу через фішингові посилання в популярних інтернет-магазинах.

"З лютого минулого року ділки ошукали понад тисячу мешканців ЄС на загальну суму 160 млн у гривневому еквіваленті", – розповіли в СБУ.

Новини за темою: Спецслужби РФ залучають дітей до фейкових мінувань в Україні, – СБУ

В Україні затримано організатора угруповання та його спільника. Крім того, на території Євросоюзу затримано ще 17 учасників злочинної групи. Серед них – громадяни Білорусі.

Як з'ясувалося, організатором незаконної діяльності є мешканець Києва, фахівець у сфері ІТ. Своїх спільників він підшукував через власні зв’язки, а також на платформі Darknet.

Схема шахраїв

На торговельних інтернет-платформах зловмисники розміщували оголошення про "продаж" популярних товарів за "привабливою" ціною.

Для оформлення замовлення покупцям пропонували перейти за фішинговим посиланням, де вони вносили реквізити своїх банківських карток.

Потім програма-викрадач "зчитувала" персональні дані і таким чином шахраї отримували доступ до банківських карток клієнтів та викрадали з них гроші.

Отримані кошти ділки переводили на криптогаманці організаторів схеми.

Під час 35 обшуків в офісах та помешканнях фігурантів у Києві, Харкові, а також у Львівській, Івано-Франківській та Вінницькій областях правоохоронці виявили сім-карти, у тому числі європейських мобільних операторів, телефони, комп’ютери та банківські картки.

Затриманим в Україні шахраям повідомлено про підозру за кількома статтями:

  • ч. 1 ст. 255 та ч. 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. ч. 3, 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28 та ч. 4 ст. 190 (організація заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, у складі злочинної організації).

Суд відправив їх під арешт.

Раніше

Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області. Учасники оборудки вимагали гроші з представників компаній, які експортують українську агропродукцію у межах зернової угоди.

Читайте також:
Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова
СБУ затримала Жана Новосельцева, який виступав проти мобілізації СБУ затримала Жана Новосельцева, який виступав проти мобілізації
На Одещині голова селищної ради організував розкрадання 2,4 млн грн, призначених на ліквідацію російських обстрілів На Одещині голова селищної ради організував розкрадання 2,4 млн грн, призначених на ліквідацію російських обстрілів
Суд арештував майно довіреної особи Януковича - маєток, квартири, рахунки в банку Суд арештував майно довіреної особи Януковича - маєток, квартири, рахунки в банку