USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Шахраї з України та ще кількох країн грабували рахунки громадян ЄС. Злочинну групу знайшли

Організатор угруповання був затриманий в Україні, ще 17 учасників – у країнах Євросоюзу
СБУ
Джерело: СБУ

Служба безпеки України спільно з Нацполіцією та чеськими правоохоронцями нейтралізувала групу шахраїв, які грабували банківські рахунки громадян Європейського Союзу. Про це повідомляють на сайті української спецслужби.

Зазначається, що зловмисники спеціалізувались на викраденні грошей з банківських рахунків громадян Євросоюзу через фішингові посилання в популярних інтернет-магазинах.

"З лютого минулого року ділки ошукали понад тисячу мешканців ЄС на загальну суму 160 млн у гривневому еквіваленті", – розповіли в СБУ.

Новини за темою: Спецслужби РФ залучають дітей до фейкових мінувань в Україні, – СБУ

В Україні затримано організатора угруповання та його спільника. Крім того, на території Євросоюзу затримано ще 17 учасників злочинної групи. Серед них – громадяни Білорусі.

Як з'ясувалося, організатором незаконної діяльності є мешканець Києва, фахівець у сфері ІТ. Своїх спільників він підшукував через власні зв’язки, а також на платформі Darknet.

Схема шахраїв

На торговельних інтернет-платформах зловмисники розміщували оголошення про "продаж" популярних товарів за "привабливою" ціною.

Для оформлення замовлення покупцям пропонували перейти за фішинговим посиланням, де вони вносили реквізити своїх банківських карток.

Потім програма-викрадач "зчитувала" персональні дані і таким чином шахраї отримували доступ до банківських карток клієнтів та викрадали з них гроші.

Отримані кошти ділки переводили на криптогаманці організаторів схеми.

Під час 35 обшуків в офісах та помешканнях фігурантів у Києві, Харкові, а також у Львівській, Івано-Франківській та Вінницькій областях правоохоронці виявили сім-карти, у тому числі європейських мобільних операторів, телефони, комп’ютери та банківські картки.

Затриманим в Україні шахраям повідомлено про підозру за кількома статтями:

  • ч. 1 ст. 255 та ч. 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. ч. 3, 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28 та ч. 4 ст. 190 (організація заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, у складі злочинної організації).

Суд відправив їх під арешт.

Раніше

Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області. Учасники оборудки вимагали гроші з представників компаній, які експортують українську агропродукцію у межах зернової угоди.

Читайте також:
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень