USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Спецслужби РФ залучають дітей до фейкових мінувань в Україні, – СБУ

Одним з організаторів такої злочинної групи виявився неповнолітній житель Чернігівської області
СБУ
Джерело: СБУ

Спецслужби Росії залучають дітей для анонімних псевдомінування в Україні. Такі дії спрямовані на розхитування обстановки в країні навіть в умовах війни. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Так, Служба безпеки України заблокувала злочинні дії тінейджерської групи, причетної до серії анонімних повідомлень про псевдомінування в столиці та інших регіонах України.

Найчастіше підлітки "мінували" будівлі органів державної влади, а також об'єкти соціальної інфраструктури.

За даними Служби безпеки, у жовтні минулого року вони одночасно повідомили про фейкове мінування 14 місцевих судів.

"Злочинну діяльність учасників групи дистанційно координували представники російської спецслужби. Для цього створили спеціалізовану інтернет-спільноту, до якої регулярно залучали неповнолітніх мешканців різних регіонів України. Саме за вказівками агресора підлітки періодично розсилали на електронні адреси держустанов неправдиві повідомлення про "мінування", – розповіли правоохоронці.

У підсумку співробітники СБУ викрили організатора групи. Ним виявився неповнолітній житель Чернігівської області. Правопорушник мав контакт із представником російської спецслужби, який зв'язувався з підлітком через месенджер і ставив йому завдання.

Під час обшуку в псевдомінера знайшли мобільний телефон і комп'ютер із доказами протиправної діяльності та комунікації з агресором.

Щодо зловмисника відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 259 КК України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів критичної інфраструктури, будівель або споруд, які забезпечують функціонування органів влади, закладів охорони здоров'я, освіти, або якщо неправдиве повідомлення спричинило тяжкі наслідки чи було вчинене повторно).

Тепер підлітку загрожує до восьми років позбавлення волі.

Раніше

Контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала розгалужену агентурну мережу ФСБ у результаті масштабної спецоперації у Харківській та Донецькій областях.

Читайте також:
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість