USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Сергій Цюпко представляє Музейну Резиденцію: Нова сторінка музейної історії

Поки будівництво головного Музейного Дому знаходиться в планах, поки проєктна робота, спрямована в майбутнє, продовжується, свою порцію натхнення та естетики можна отримати вже зараз
Музей сучасного мистецтва Київ_1
Колекція Першого приватного Музею сучасного мистецтва
Джерело: Уніан

З початком війни всі наші сили направлені на наближення перемоги, однак мистецтво не ставиться на паузу. Воно знаходить своє втілення у творчих роздумах.

Відчувати цей настрій – це дар.

Саме тому мистецтво залишається актуальним навіть у часи страшної війни, яка прийшла на нашу землю. Одні роботи надихають, інші – чарують чи змушують зупинитись та замислитись, пише Уніан.

Колекція Першого приватного Музею сучасного мистецтва, яка налічує 6000 експонатів, викликає величезний інтерес в суспільстві у тих, хто відслідковує художнє життя країни, тих, хто професійно залучений до вивчення конкретних часових відрізків мистецького життя країни, періодів творчості окремих митців. Кожна робота – предмет індивідуального розгляду. І є розуміння, що Сергію Вікторовичу Цюпку вдалося зберегти найцінніший художній фонд країни, який мав усі підстави зникнути.

Директорка музею Оксана Коваль зазначає, що сьогоднішній музейний курс незмінний – поповнення колекції, її популяризація і відповідно – втілення в життя задумів. Навіть війна не призупинила поступального руху інституції, хоча ця вимушена пауза у виставковій діяльності дозволила сфокусуватися на фондовій та реставраційній роботі, що є надзвичайно важливим. В цей час ми активізували проєкт "Арт-Вояж", який, подорожуючи музеями України, знайомив з колекцією регіони країни і не тільки виставками, але й поповненням місцевого бібліотечного фонду нашою поліграфією, мистецькими альбомами і каталогами.

Поки будівництво головного Музейного Дому знаходиться в планах, поки проєктна робота, спрямована в майбутнє, продовжується, свою порцію натхнення та естетики можна отримати вже зараз, адже ще одна наша музейна локація розпочинає шлях!

Відкриваємо в Києві Музейну Резиденцію за адресою вул. Євгена Коновальця, 44 А. Новий простір музею, покликаний відновити активну виставкову роботу у звичному традиційному форматі. Територія в півтори сотні метрів експозиційної площі дасть можливість продовжити знайомство з колекцією. З появою нової адреси з'явилася можливість відтворити проєкти, створені майже за 20-річний музейний період, наповнити новим змістом, підказані сьогоднішнім часом теми.

"Ми живемо життям своєї країни і розуміємо, як необхідна в будь-якій формі увага до людей та до їх потреб, – каже фундатор Першого приватного Музею сучасного мистецтва Сергій Цюпко. – Відкриваючи зараз новий музейний простір, ми одночасно продовжуємо програму, яку здійснює Благодійний фонд Сергія Цюпка щодо допомоги родинам, постраждалим під час військових дій, війни, яка прийшла в наш дім. Окремо не забуваючи і про дітлахів – на Новий рік тішимо їх подарунками. Думаю, що на черговому етапі музейної історії на новій території ми знайдемо форми зацікавлення їх музейними програмами".

Музейна Резиденція – можливість залучити у свій обрій і тих, хто надихається художньою творчістю, для кого нова локація – додаткове джерело не лише естетичного наповнення, а й місце творчого спілкування, дискурсу фахового, професійного.

Колекція Першого приватного Музею сучасного мистецтва
Джерело: Уніан

Ім'я Сергія Вікторовича Цюпка в художньому житті країни стало знаковим. Саме він на початку цього століття відкрив Перший приватний музей сучасного мистецтва. Пройшли роки, і якось, в одній із бесід з музейниками ми почули: "Оренда навіть найцікавіших приміщень, які були у нас до того, – добре, але свій Музейний Дім – це і свій світ! Будемо будувати власне приміщення"! Слова людини, яка благодійними справами стала на рівень зі славними меценатами минулого, мають вагомі підстави для втілення. Будинок для своєї збірки – це і втілення власного погляду, можливість зібрати під одним дахом як постійну експозицію, так і дати простір будь-яким виставкам та проєктам, можливість поринути в мистецьку атмосферу художнього розмаїття і при цьому згадати, як кожен експонат пов'язаний з тобою, історією придбання, твою причетністю до того і наочно відчути, що справа життя – ось вона! Високі перспективи, звісно, чекають мирного часу, але плани на будівництво закладаються в технічну, проєктну документацію вже сьогодні. Вимальовуючи образ Дому для мистецького зібрання, Сергій Цюпко підходить дуже вибагливо до всього, що пов'язане з професійним функціонуванням установи.

Новий простір відкривається виставкою нових надходжень. Діапазон часовий достатньо широкий. Здалося відібрати твори, які були подаровані чи придбані музеєм. Експозиція – ніби проміжний підсумок в роботі, що важливо зафіксувати. Виставку творів, що надійшли на зберігання, якою відкривається нова локація, назвали просто та ємно – "Надходження". Думається, що вона дасть привід робити такі звіти періодично, оновлюючи час від часу склад учасників.

Колекція Першого приватного Музею сучасного мистецтва
Джерело: Уніан

Сьогодні один перелік імен говорить про рівень представлення: Л. Рапопорт, Животкови, Бровді, І. Марчук, М. Вайсберг, О. Міловзоров, О. Єржиковський, Коткови, О. Захарчук, Н. Бондаренко, М. Стороженко, Н. Денисова, М. Мазур, Д. Стецько та багато інших, чий внесок у художній контекст історії України яскравий.

Завдяки погляду митців, буде зрозумілим і час, який ми проживаємо.

Даючи старт Музейній Резиденції, Сергій Цюпко наголошує: "Наші плани на музейні перспективи лишаються чинними. Чекаємо на закінчення війни, на творче відновлення".

Сьогодні – час Музейної Резиденції! Віримо, що її камерний формат припаде до душі киянам і всім тим, хто давно входить до кола друзів музею. Нова музейна адреса – ще одна сторінка в біографії мистецької установи, яка безупинно працює і будує перспективні плани. Кожен поступовий крок наближує нас до спільної мети.                                                     

Побажаємо їм здійснення! Вдачі Музейній Резиденції, щасливого творчого шляху! 

Читайте також:
У Yasno пояснили, чому відключення світла іноді не збігається з графіками У Yasno пояснили, чому відключення світла іноді не збігається з графіками
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
До 2030 року кожен українець буде з інтернетом: Мінцифри взялося за стратегію розвитку мережі До 2030 року кожен українець буде з інтернетом: Мінцифри взялося за стратегію розвитку мережі
Адвокат Кропачова: Звинувачення на адресу бізнесмена необґрунтовані, затримання проведено незаконно Адвокат Кропачова: Звинувачення на адресу бізнесмена необґрунтовані, затримання проведено незаконно