USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Серед біженців з України Румунія виявила шпигунів РФ

Російські шпигуни шукали інформацію про військові навчання в Румунії та дислоковані в країні війська
Російські шпигуни

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Вища рада національної оборони Румунії (Csat) заявила, що країна стала мішенню для низки російських шпигунів, які намагалися зібрати інформацію про військові навчання та допомогу Україні. Про це пише Digi24, посилаючись на звіт Ради.

Згідно зі звітом, ці шпигуни потрапили до країни з-поміж українських біженців. Метою шпигунів було отримання інформації у сфері оборони та безпеки.

"Також були спроби отримати надзвичайно важливі дані про допомогу, яку Румунія надавала Україні. Ще шпигуни шукали інформацію про військові навчання в Румунії та дислоковані в країні війська", – йдеться у повідомленні.

Csat зазначає про багато вразливостей, на які наразилася Румунія в результаті цієї шпигунської операції. Серед них – збільшення кількості військових інцидентів, кібератаки з боку Росії й саботаж поставок допомоги Україні. І те, що РФ продовжує створювати ключові військові загрози, які спрямовані на збереження і зміцнення свого впливу на держави Чорноморського регіону та реалізацію власних геополітичних амбіцій.

У звіті також навели приклади кампанії з дезінформації, зокрема, про румунську армію і лідерів країни.

Видання G4 Media, яке також ознайомилося зі звітом, додає, що Російська Федерація була "головним політичним і військовим учасником, причетним до всіх питань безпеки в регіоні".

Новини за темою: Росія активізувала мережу шпигунів в Україні, – Данілов

Російські шпигуни серед українських біженців у Європі

Ще наприкінці минулорічної осені Районний суд Ґданська (Польща) засудив 44-річного українця до одного року позбавлення волі за шпигунство на користь Росії. За даними слідства, українець перебував у Польщі від січня до березня 2023 року. А затримали чоловіка в березні.

Також у Польщі викрили агентурну мережу. Як виявилося, більшість агентів – українські біженці. За даними правоохоронців, у справі про шпигунство затримано 16 осіб, з них 12 – українці, троє білорусів і один – громадянин РФ.

Більшість затриманих українців – зі східної частини країни. Але їхньою мотивацією, найімовірніше, були гроші, а не симпатії до окупантів.

Як з'ясувало слідство, ГУР шукало агентів у Telegram-каналах, де біженці шукають роботу і житло. Людям пропонували розклеювати листівки або афіші в публічних місцях за невелику оплату, і обіцянка швидкого заробітку цікавила тих, хто втік від війни.

Читайте також:
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, – В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном
Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль
Право на захист і надання допомоги українцям за кордоном гарантується Конституцією і не може бути обмежене в умовах воєнного стану, – Магера Право на захист і надання допомоги українцям за кордоном гарантується Конституцією і не може бути обмежене в умовах воєнного стану, – Магера