USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

У Польщі винесли вирок українцю, який шпигував на користь РФ

Громадянин України збирав для спецслужб Росії інформацію про польську критичну інфраструктуру
Шпигунство

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Районний суд Ґданська (Польща) засудив 44-річного українця до одного року позбавлення волі за шпигунство на користь Росії. Про це повідомляє місцеве видання Onet.pl.

За даними слідства, українець перебував у Польщі від січня до березня 2023 року. А затримали чоловіка в березні.

"Громадянин України збирав інформацію про критичну інфраструктуру Поморського та Куявсько-Поморського воєводств та про діяльність служб і органів, відповідальних за безпеку. Відповідну інформацію передав російській спецслужбі. Слідчі встановили, що чоловіка схилили до шпигунської діяльності в Польщі", – йдеться в публікації.

Наприкінці серпня прокуратура висунула йому звинувачення у шпигунстві на користь російської розвідки.

Росія використовує українських біженців як шпигунів 

Нещодавно у Польщі викрили агентурну мережу. Як виявилося, більшість агентів – українські біженці. За даними правоохоронців, у справі про шпигунство затримано 16 осіб, з них 12 – українці, троє білорусів і один – громадянин РФ.

Більшість затриманих українців – зі східної частини країни. Але їхньою мотивацією, найімовірніше, були гроші, а не симпатії до окупантів.

Як з'ясувало слідство, ГУР шукало агентів у Telegram-каналах, де біженці шукають роботу і житло. Людям пропонували розклеювати листівки або афіші в публічних місцях за невелику оплату, і обіцянка швидкого заробітку цікавила тих, хто втік від війни.

У Польщі завершили розслідування щодо шпигунської мережі, яка діяла на замовлення російської розвідки. До суду передали обвинувальний акт проти 16 осіб. 

Як діяла мережа?

Шпигуни діяли з січня по березень 2023 року в Білій Підляській, Хелмі, Медиці, Перемишлі, Жешуві, Варшаві, а також в інших населених пунктах країни, в тому числі в Помор'ї.

"Обвинувачені здійснювали діяльність, пов'язану серед іншого з розвідкою об'єктів критичної інфраструктури, включаючи військові об'єкти та морські порти", – розповіли в прокуратурі.

Російський диктатор Володимир Путін намагається дестабілізувати ситуацію в Україні та підірвати її єдність. Тому Москва за два місяці активізувала мережу "сплячих" шпигунів в Україні. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв’ю The Times.

Новини за темою: Міністр внутрішніх справ Польщі підтвердив затримання російських шпигунів

За словами Данілова, Росія активізувала мережу шпигунів у державних установах, зокрема, в Службі безпеки України, щоб підірвати єдність країни.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ У Туреччині затримали підозрюваного у підриві авто офіцера ГРУ
Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації