USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Польщі винесли вирок українцю, який шпигував на користь РФ

Громадянин України збирав для спецслужб Росії інформацію про польську критичну інфраструктуру
Шпигунство

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Районний суд Ґданська (Польща) засудив 44-річного українця до одного року позбавлення волі за шпигунство на користь Росії. Про це повідомляє місцеве видання Onet.pl.

За даними слідства, українець перебував у Польщі від січня до березня 2023 року. А затримали чоловіка в березні.

"Громадянин України збирав інформацію про критичну інфраструктуру Поморського та Куявсько-Поморського воєводств та про діяльність служб і органів, відповідальних за безпеку. Відповідну інформацію передав російській спецслужбі. Слідчі встановили, що чоловіка схилили до шпигунської діяльності в Польщі", – йдеться в публікації.

Наприкінці серпня прокуратура висунула йому звинувачення у шпигунстві на користь російської розвідки.

Росія використовує українських біженців як шпигунів 

Нещодавно у Польщі викрили агентурну мережу. Як виявилося, більшість агентів – українські біженці. За даними правоохоронців, у справі про шпигунство затримано 16 осіб, з них 12 – українці, троє білорусів і один – громадянин РФ.

Більшість затриманих українців – зі східної частини країни. Але їхньою мотивацією, найімовірніше, були гроші, а не симпатії до окупантів.

Як з'ясувало слідство, ГУР шукало агентів у Telegram-каналах, де біженці шукають роботу і житло. Людям пропонували розклеювати листівки або афіші в публічних місцях за невелику оплату, і обіцянка швидкого заробітку цікавила тих, хто втік від війни.

У Польщі завершили розслідування щодо шпигунської мережі, яка діяла на замовлення російської розвідки. До суду передали обвинувальний акт проти 16 осіб. 

Як діяла мережа?

Шпигуни діяли з січня по березень 2023 року в Білій Підляській, Хелмі, Медиці, Перемишлі, Жешуві, Варшаві, а також в інших населених пунктах країни, в тому числі в Помор'ї.

"Обвинувачені здійснювали діяльність, пов'язану серед іншого з розвідкою об'єктів критичної інфраструктури, включаючи військові об'єкти та морські порти", – розповіли в прокуратурі.

Російський диктатор Володимир Путін намагається дестабілізувати ситуацію в Україні та підірвати її єдність. Тому Москва за два місяці активізувала мережу "сплячих" шпигунів в Україні. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв’ю The Times.

Новини за темою: Міністр внутрішніх справ Польщі підтвердив затримання російських шпигунів

За словами Данілова, Росія активізувала мережу шпигунів у державних установах, зокрема, в Службі безпеки України, щоб підірвати єдність країни.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри