USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Sea Baby можуть обнулити цілий флот ворога, – оператор морського дрона Sea Baby, що влучив у Кримський міст улітку 2023 року

Дрон може проходити понад одну тисячу кілометрів несучи понад одну тонну корисного навантаження
Sea Baby морський дрон

Морський дрон Sea Baby "Авдіївка", на який донатили українці

Джерело: Telegram СБУ

Армія морських дронів Sea Baby може запросто "закрити" багатомільярдний флот у портах базування, не даючи йому виконувати бойові завдання. Модернізований морський безпілотник Служби безпеки України Sea Baby здатен доставити майже тонну вибухівки на відстань понад 1 тис. кілометрів, розповів в інтерв'ю оператор морського дрона Sea Baby, що влучив у Кримський міст улітку 2023 року, співробітник контррозвідки СБУ.

За словами спецпризначенця, така навантаженість дозволяє дрону вражати цілі в будь-якій точці Чорного моря і потенційно протистояти цілим флотам противника. 

"Морські дрони СБУ вже докорінно змінили концепцію військово-морських операцій. Армія морських дронів може ефективно боротися з цілими ворожими флотами, які коштують мільярди доларів і на які працюють цілі концерни. Маючи сотню-дві таких морських дронів з можливістю індивідуальної адаптації їх до сучасних сценаріїв ведення бойових дій, ворожий флот можна просто закрити у бухтах противника", – розповів оператор дрона.

Крім того, зауважив, що за таких обставин ворожий флот стане тягарем, а не корисним інструментом у досягненні військових цілей, адже просто "не зможе нікуди рипнутися".

Співробітник Служби безпеки також поділився технічними деталями нещодавно представленого нового покоління дронів СБУ. Ця версія Sea Baby має покращені аквадинамічні й технологічні характеристики.

"Дрон може проходити понад одну тисячу кілометрів несучи понад одну тонну корисного навантаження. Завдяки цьому Sea Baby є багатофункціональною платформою з можливістю встановлення на нього різних модулів озброєння для знищення ворожих цілей, а не тільки дроном-камікадзе", – уточнив спецпризначенець Служби безпеки України.

У майбутньому, вважає боєць, морські дрони застосовуватимуть на всіх континентах в умовах водного простору. А в сучасних війнах перевагу матиме той, хто використовує інтелект та інноваційність для створення сучасної технологічної зброї, а не армія, у якої більше живої сили.

Новини за темою: Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело

Що ще відомо про морський дрон Sea Baby?

Sea Baby може не лише переносити вибухівку, але й вести вогонь ракетами. У новому поколінні цих дронів вибухову частину збільшили в кілька разів і довели зі 108 до 850 кілограмів.

Також в Sea Baby використовують найкращі системи зв'язку, кожна з яких коштує понад 300 тис. доларів, а корпус виготовляють із непомітного для радарів матеріалу та послуговуються ще багатьма інноваційними рішеннями.

"Прагнемо вибити всі ракетоносії з української акваторії Чорного моря. А тоді звернемо увагу і на підводні човни. І СБУ, і ВМС, і Повітряні сили уже готують дуже сюрпризи для окупантів", – сказав у перший день цього року голова СБУ Василь Малюк.

А вже 6 березня Служба безпеки показала тестування першого дрону Sea Baby, на який донатили українці. Дрон отримав назву "Авдіївка" і відрізняється від попереднього покоління, в тому числі й зовнішнім виглядом. У рекордні терміни завдяки українському бізнесу міжнародним донорам і українцям зібрали майже 300 млн гривень на 35 морських дронів СБУ Sea Baby.

Згодом військово-морський експерт Defence Express, капітан першого рангу у відставці Володимир Заблоцький в ефірі UWN пояснив, чим відрізняються українські дрони Magura, "Козак Мамай" та Sea Baby.

"У нас два таких відгалуження одного і того ж виду зброї... Курують дві силові структури: ГУР МО – Sea Baby, а також "Козак Мамай", яким курує СБУ. В них ніби однакове призначення, але СБУ спеціалізується на знищенні споруд величезних, типу гідротехнічних, як Кримський міст, і цей морський "Малюк" мав бойову частину 850 кілограмів вибухівки – це дуже багато", – розповів експерт.

Читайте також:
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела