USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Sea Baby vs Magura V5: Чим відрізняються між собою українські морські дрони

Дронами курують СБУ та Головне управління розвідки
Морський дрон
Морський дрон "Мамай"
Джерело: ТСН

Військово-морський експерт Defence Express, капітан першого рангу у відставці Володимир Заблоцький розповів в ефірі UWN, чим відрізняються українські дрони Magura, "Козак Мамай" та Sea Baby.

"У нас два таких відгалуження одного і того ж виду зброї... Курують дві силові структури: ГУР МО – Sea Baby, а також "Козак Мамай", яким курує СБУ. В них ніби однакове призначення, але СБУ спеціалізується на знищенні споруд величезних, типу гідротехнічних, як Кримський міст, і цей морський "Малюк" мав бойову частину 850 кілограмів вибухівки – це дуже багато", – заявив він.

Що стосується Magura V5 – то там 200 кілограмів вибухівки, дві авіаційні бомби по 100 кілограмові, чого достатньо для корабля.

"Так само новий морський "Малюк". Він мав назву "Козак Мамай", взагалі-то це про нього йдеться, можливо, і в нього 400 кілограмів вибухівки – це також багато. Саме такі безекіпажні катери атакували "Оленегорский горняк", як ми знаємо і бачили пробоїну величезну... Вантажівка туди може заїхати, 400 кілограмів вистачає. Вони ж атакували танкер SIG в Керченській протоці наступного дня, вночі. Також величезна пробоїна була, тут вони конкуренти, в доброму сенсі слова", – пояснив він.

Експерт зазначив, що дрони були приблизно однакових розмірів – від 5,5 до 6 метрів, однак "Малюк" трохи ширший, бо йому треба забрати більше вибухівки на борт.

"Відповідно, трохи має свої відмінності. Ще "Козак Мамай" має таку відмінність, як бронювання, він, по-перше, швидкісний, а по-друге – броньований. Тобто найбільш масове джерело захисту противника – це кулемети, стрілецька зброя, якими вони стріляють і по повітряних дронах, і по морських безекіпажних катерах, особливо з вертольотів це небезпечно. Наші конструктори також не пасуть задніх і прийшли до висновку, що треба захистити, і вони захистили новий проєкт – він менший за розмірами, але швидкісний і ще броньований. Тобто кулі для нього не страшні і це дає шанси і сподівання, що далі буде", – додав Заблоцький.

Нагадаємо

Сьогодні Служба безпеки України показала тестування першого дрону Sea Baby, на який донатили українці.

Він отримав назву "Авдіївка" і відрізняється від попереднього покоління, в тому числі й зовнішнім виглядом.

"Sea Baby 2024 року випуску – це дрон нового покоління, який вдосконалений і ще більш смертоносний для ворога... Він здатен доставити майже тонну вибухівки на понад тисячу кілометрів. СБУ задумувала цей дрон як універсальну платформу, на якій буде розміщуватися різне озброєння", – обіцяють у Службі безпеки України.

У рекордні терміни завдяки українському бізнесу міжнародним донорам і українцям зібрано майже 300 млн гривень на 35 морських дронів СБУ Sea Baby.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням