USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

СБУ розслідують справу настоятеля храму УПЦ (МП), який допомагав росіянам під час окупації Київщини

Зловмиснику загрожує до 5 років тюрми
СБУ
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України (СБУ) розслідує факти колабораційної діяльності настоятеля храму УПЦ (МП) у селищі Бородянка Віктора Талька. Наразі перевіряють дані про його можливе сприяння рашистам у примусовому вивезенні до Білорусі майже 100 мешканців Київщини під час тимчасової окупації регіону, повідомили в пресслужбі СБУ.

Слідство розслідує також обставини функціонування російської катівні на території храму, яким опікується Талько.

"За попередньою версією, клірик запропонував окупантам використовувати підвальне приміщення релігійної установи для ув’язнення учасників руху опору. Задокументовано, що тільки з 29 по 31 березня 2022 року росіяни утримували там трьох українських волонтерів, які привезли гуманітарну допомогу для місцевих. Також Служба безпеки ініціювала лінгвістичну експертизу для перевірки публічних закликів протоієрея щодо підтримки російських загарбників у війні проти України", - зауважили правоохоронці.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Новини за темою: Виселення УПЦ МП з Лаври: Комісія продовжує опечатувати корпуси, але віряни їм знову перешкоджають

За результатами досудового розслідування вирішуватиметься питання щодо повідомлення фігуранту про підозру та обрання запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 5 років тюрми.

Відзначимо, Служба безпеки України встановила особу ще одного російського окупанта, який причетний до масових катувань та вбивств мирних жителів у захоплених районах на півдні України. Про це інформує пресцентр СБУ.

"Зловмисником є командир батальйону 96-го полку оперативного призначення 46-ї окремої бригади військ Росгвардії підполковник Аюба Ельдаров", – йдеться в повідомленні.

У травні минулого року його призначили так званим "комендантом селища Чернігівка" у тимчасово окупованому Бердянському районі Запорізької області. На цій "посаді" виконував завдання Кремля щодо придушення руху опору та проведення масових репресій проти мирних жителів на захоплених територіях України.

Новини за темою: Волонтерка: Після війни постане серйозне питання – що робити з цивільними колаборантами, яких чимало залишилося на деокупованих територіях?
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар