USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Румунія погодила навчання 50 українських пілотів на F-16 на своїй території

Поки невідомо, коли розпочнеться підготовка українських пілотів
F-16

F-16. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Президент Румунії Клаус Йоганніс підтвердив навчання українських пілотів на F-16. Також глава румунської держави дав згоду на перевезення територією певних типів зброї для України, повідомляє Digi24.

Йоганніс поінформував парламент листом про те, що схвалив транзит військової допомоги Україні від Фінляндії. І дав згоду на навчання близько 50 українських військових.

"Це питання повинні розглянути на зустрічі лідерів обох палат парламенту Румунії. Голосування в залі має відбутися на наступному спільному пленарному засіданні", – йдеться у публікації.

Водночас влада не зазначила, коли саме почнуться навчання українських військових.

Втім, як стверджують джерела видання, льотчики мають прибути на авіабазу Фетешті цього літа.  Очікується, що підготовка пілотів F-16 завершиться наприкінці року.

Пілоти F-16

Дванадцять українських пілотів до літа цього року будуть готові до бойових вильотів на винищувачах F-16. Однак на всіх їх не вистачить літаків, пише The New York Times.

Винищувачі F-16 готові, а льотчики-інструктори чекають у новому навчальному центрі в Румунії, створеному для навчання українських пілотів польотам на бойових літаках F-16.

"Але є одна заковика: українські пілоти ще не прибули, попри заяви минулого літа про те, що центр зіграє вирішальну роль у піднятті їх у повітря для захисту своєї країни від дедалі смертоносніших російських ударів", – ідеться в матеріалі.

При цьому поки неясно, коли українські пілоти почнуть навчання в центрі, розташованому на авіабазі Фетешті на південному сході Румунії, яку союзники по НАТО також використовують для навчання на винищувачах.

Нагадаємо, ексречник Повітряних сил Юрій Ігнат заявляв, що низка країн готові нам передати F-16, літаки чекають. Але вони прибудуть до України лише тоді, коли для цього усе буде готово.

На початку цього року в західних ЗМІ з'явилася інформація, що постачання винищувачів F-16 від Данії для України затримуються. Термін затримки складає близько пів року.

Читайте також:
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін
Україна майже напевно знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, – Міноборони Британії Україна майже напевно знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, – Міноборони Британії
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції