USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Коли Україні чекати на F-16 та які переваги цього літака? Пояснює Ігнат

F-16 – багатоцільовий літак, який може завдати ударів по повітряних, наземних та надводних цілях
F-16
Джерело: відкриті джерела

F-16 – це те, що максимально підходить Україні в даних умовах. Бо ж це – багатоцільовий літак, який може завдати ударів по повітряних, наземних та надводних цілях. Це те, що допоможе Україні завоювати перевагу в тому числі в повітрі, розповів в програмі "Перехрестя" речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

І зазначив: низка країн готові нам передати F-16, літаки чекають. Але літаки прибудуть до України лише тоді, коли для цього усе буде готово.

"Немає жодного сенсу брати літаки і ставити їх на аеродром, які стануть ціллю для ворога і можуть бути знищені, на жаль. Тому все буде готове: адаптована інфраструктура, пілоти навчені, інженери, які будуть обслуговувати техніку і, власне, займатимуться усім озброєнням. Літак потрібен для того, щоб воювати, інженери повинні обслуговувати кожну ракету і бомбу, яка є розумною. Зараз уже боєприпаси нашого тисячоліття зовсім інші, не ті, що були раніше. Тому треба програмувати на удар, давати пілоту інформацію, програмувати кожен боєприпас. Це мають робити інженери, для цього потрібні певні знання. Для цього потрібні знання англійської мови в першу чергу. Тому акцент на підготовку", – пояснив Ігнат.

Переваги F-16

Цей багатоцільовий літак, який може завдати ударів по повітряних, наземних та надводних цілях, має низку переваг, що допоможуть Україні на полі бою, додав речник Повітряних сил.

"З F-16 можна буде управляти ракетою, можна буде завдавати ударів значно вище – тобто зросте можливість дальності застосування цих ракет. F-16 – сучасніший літак, який має перш за все радар, бортовий радар, бортова РЛС – це те, що найголовніше в літаку. Якщо льотчик буде бачити ціль і може застосовувати будь-які типи озброєнь. Мається на увазі, якщо по повітряних цілях працює, він може працювати по наземних цілях і там уже б’ють по координатах", – зазначив він.

Відкрив Ігнат і трішки таємниць. Каже, що F-16, які нам дають, теж можуть бути модернізовані до новіших версій. Але в чергу на модернізовані літаки стоять також багато країн, бо ж кожен думає про власну безпеку і хоче теж мати новіші комплекси.

"Тут теж потрібно йти з посвідченням учасника бойових дій без черги. А що робити? іншого виходу немає", – додав речник.  

Нагадаємо, що українські пілоти 25 жовтня 2023 року розпочали навчання польотів на F-16. Про це говорили у ВПС Сполучених Штатів Америки. За словами представника відомства, тоді "невелика кількість" українських пілотів почала навчання у 162-му авіаційному підрозділі Національної гвардії Арізони з "основ F-16".

"Навчальна програма відповідатиме базовим знанням і навичкам кожного пілота і, як очікується, триватиме кілька місяців", – сказав представник ВПС США.

Пілотів готують на базі національної гвардії Морріс, яка розташована в міжнародному аеропорту Тусон. Це єдиний підрозділ ВПС Сполучених Штатів, якому доручено навчати іноземних пілотів на F-16, що є частиною його повсякденної місії.

До того ж у листопаді минулого року при Міністерстві оборони України створили спеціальну структуру, яка має забезпечити процес інтеграції літака F-16 в загальну систему Сил оборони України. 

Читайте також:
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень